Polițiști speriați de pericolul infectării la serviciu. Fără teste COVID pentru persoanele încarcerate: ''Nu se face absolut niciun test PCR, niciun test rapid, doar pe baza a ce declară persoana nou reţinută"

Un polițist rupe tăcerea și mărturisește că se teme să mai meargă la serviciu. Lucrează în Capitală, la arestul în care sunt duși cei reținuți preventiv, și susține că acolo nu se fac teste COVID pentru persoanele încarcerate, iar echipamentele de protecție pe care le primesc sunt insuficiente. Situația din București n-ar fi singulară. Am cerut lămuriri la Inspectoratul General de Poliție, dar până acum nu am primit niciun răspuns.

04 Octombrie 2021, 19:13 Știrile TVR |

Un polițist care lucrează la Serviciul de reținere și arest preventiv București atrage atenția asupra pericolului la care sunt expuși el și colegii săi în momentul în care sunt nevoiți să intre în contact cu reținuții care sunt crezuți pe cuvânt că nu sunt infectați, în condițiile în care aceștia nu sunt supuși niciunui test anti-COVID.

Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC: ''În aresturile preventive ale Poliției Române este un mediu închis. Automat, toți cei care ar trebui să intre acolo, cei care sunt reținuți sau arestați preventiv, ar trebui testați. Pentru că nu sunt testați se ajunge să se dezvolte focare de COVID.''

Mărturie polițist: ''Nu se face absolut niciun test PCR, niciun test rapid, doar pe baza a ce declară persoana nou reţinută, dacă a venit din zona roşie sau dacă are anumite simptome. Doar în cazul ăsta. Restul e băgat în centre. Odată ce e pozitiv, el trebuie internat în spital pentru tratament.''

De vreme ce la spitalele din sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor nu sunt locuri, deținuții sunt duși la spitale civile și păziți în permanență timp de două săptămâni, cât trebuie să stea în spital.

Polițiștii se plâng de dotările minimale și spun că nu se simt deloc protejați, în special că petrec timp îndelungat la ușa deținutului.

Mărturie polițist: "Ca echipament de protecție nu avem decât o mască, mă refer la aceea de 50 de bani, o pereche de mănuşi, un combinezon parcă ar fi de zidar şi o vizieră. Noi stăteam mai mult decât orice cadru medical, pentru că stăteam pur și simplu acolo la uşa rezervei unde era internată persoana privată de libertate. Am avut un coleg care era să moară de COVID îmbolnăvindu-se în zona roşie''.

Polițiștii mai spun că de la începutul pandemiei, au fost zeci de persoane private de libertate care s-au îmbolnăvit în arest sau au ajuns acolo deja infectați. Consecința, atrag atenția oamenii legii, a fost aceea că a urmat un val de îmbolnăviri printre angajații centrului din București.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI