Poiana Mărului sau ”Mica Elveție” din inima munților Țarcu

26 iulie 2019, 09:13

La început, a fost doar o casă de pădurar, dar dezvoltarea a început după 1918, iar în 1936 a fost declarată staţiune turistică climaterică. Poiana Mărului este o bijuterie a Banatului montan, iar localnicii o numesc Mica Elveţie.

Staţiunea este un nod de trasee turistice. De aici, pe Valea Bistrei Mărului, prin Şaua Iepei – 1.727 m se ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, ce alimentează salba de 10 hidrocentrale de pe Râul de Mori.

Al doilea traseu este pe Valea Şucului, un drum forestier care va deveni în curând parte din Transalpina bănăţeană.

Al treilea traseu este pe lângă fosta păstrăvărie, pe poteca ce duce la Vârful Nedeia – 2.150 m, apoi la Vârful Pietrei – 2.192 m şi în final la Sarmizegetusa.

Indiferent de traseu, peisajele sunt magnifice şi atunci când obosiţi, faceţi un scurt popas şi admiraţi jocul veveriţelor.

Poiana Mărului a devenit în ultimii ani raiul iubitorilor turismului de aventură. Pe apele repezi ale râului Bistra Mărului se poate face rafting. Valuri puternice, pietroaie uriaşe sau cascade sunt obstacole pentru cei care urcă în barcă şi pornesc la vale prin apa învolburată, rece ca gheaţa. Lacul de acumulare Poiana Mărului este locul potrivit pentru plajă, înot şi sporturi acvatice, plimbări cu barca sau pescuit la caras, păstrav, clean şi oblete.

Zona a devenit un punct de atracţie pentru împătimiţii sporturilor cu motor, iar aici se desfăşoară întreceri inedite.

La Poiana Mărului există şi un schit de călugăriţe, înfiinţat înainte de 1989, însă lucrările au fost sistate şi reluate abia odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, în 1994.

Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite