Poet, disident, moşier, producător de vinuri, bucătar, om de televiziune. Mircea Dinescu împlinește 69 de ani

11 noiembrie 2019, 09:08

Mircea Dinescu s-a născut fix la jumătatea secolului trecut. Băiat de lăcătuș mecanic din Slobozia, deci cu dosar „beton”, din punctul comunist de vedere. Numai că Dinescu era prea puțin interesat de ideile și idealurile comuniste. Poezia lui, fiindcă poet a fost și încă este, aduce cu sine metafora dură a unui pragmatic idealist.

Debutează foarte tânăr și în forță. După care vrea să se facă miner și pleacă în Valea Jiului. Doar că lignitul și huila lui ardeau în altă sobă. Ca generație, nu se înscrie nici la șaizeciști, nici la optzeciști. Nici nu-i trebuia. El singur era o generație.

Ia nenumărate premii și e apreciat de marii critici. Se împrietenește cu Marin Preda spre finalul vieții marelui prozator, care îl numea „tânărul lup al poeziei românești.”

Devine disident. „Nu mai e bere la berării”, scria el, într-o carte cenzurată. Poezie pe care, citind-o în Germania, a stârnit un hohot uriaș din partea nemților. Iată un poet cu mult umor, ziceau ei. Nici prin cap nu le trecea că poetul nostru nu glumea, ci descria, amar, o realitate.

După Revoluție, ia o pauză de poezie și încearcă să intre în politică. Nu era de el. Cumpără pământuri lângă Calafat și se face moșier, producător de vinuri, bucătar și fermier eco. Cam ceea ce voia să facă și Shakespeare. Care, însă,  n-a mai apucat.

Dinescu scoate reviste, face emisiuni la TV și, din timp în timp, mai scrie poezie. Cu același talent.

Astăzi, Mircea Dinescu împlinește 69 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite