Podurile construite fără aviz de la Apele Române ar putea intra în legalitate. Primarii şi funcţionarii publici care nu au făcut controale scapă de răspunderea penală

17 martie 2023, 20:53

760 de poduri sunt construite la noi în țară fără aviz de la Apele Române, arată datele unui control făcut de guvern acum 3 ani. Primarii amendați de atunci riscă și dosare penale și le-au cerut aleșilor să schimbe legea. În Neamț, comuna Alexandru cel Bun, de exempu, are 20 de poduri și podețe construite ilegal.

”Eu am iniţiat acest proiect de lege. I l-am dat domnului deputat Leureanu, dar eu l-am realizat. Patru s-au făcut de când sunt eu aici primar. Restul sunt făcute înainte de ’89. Cele care sunt noi, pentru alea am fost eu amendat. Bine, am câştigat în instanţă. Cel puţin la mine în comună nu s-a câştigat nicio dărămare a podului”, a declarat Ioan Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ.

Deși lucrările fără acest aviz se consideră infracțiune, cei de la Apele Române au dat doar 5 amenzi și câteva zeci de avertismente. Parlamentarii le iau partea primarilor și spun că multe poduri sunt făcute în comunism și atunci avizul nu era necesar.

”Aveam 2 variante, una să demolăm tot ce înseamnă investiții care nu au obținut aviz de gospodărire a apelor sau să găsim o soluție prin lege în care să faci această expertiză și de a pune pe toată lumea în regulă prin acea expertiză”, a spus Ioan Denes, senator UDMR.

”Eu am înțeles de la inițiatori că se încearcă ca lucrările făcute cu bună credință să fie aduse în legalitate, cele care nu au fost făcute cu bună credință să fie demolate și cei responsabili să fie trași la răspundere”, a declarat Achiței Vasile Cristian, senator PNL.

Aleșii din Opoziție văd altfel această încurcătură.

”Efectul este practic scăparea de angajarea răspunderii a angajaților de la Apele Române care aveau obligația să facă dosare penale când se confruntau cu astfel de cazuri, scăpare de răspundere penală a conducătorilor UAT-urilor și a persoanelor fizice care au făcut astfel de lucrări”, a spus Dragoș Popescu, REPER, senator neafiliat.

Practic, prin noua modificare legislativă, se oferă acoperire legală pentru sute de poduri construite ilegal. Anul trecut, în vară, podul de la Luțca, Județul Neamț, vechi de 50 de ani, s-a prăbușit. Nu avea autorizație de gospodărire a apei, deși abia se refăcuse.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă