UPDATE Podul de la Luțca, Neamț, s-a rupt la șapte luni de la inaugurare. Două mașini se aflau în tranzit. Unul dintre șoferi este rănit. Ministrul Cseke Attila a dispus control de urgență. Reacția lui Ionel Arsene

S-a rupt Podul de la Lutca
S-a rupt Podul de la Lutca
9 iunie 2022, 15:17

Podul de la Luțca s-a prăbușit joi, 9 iunie 2022. În momentul în care podul s-a rupt se pare că două mașini se aflau în tranzit, iar unul dintre șoferi chiar a fost rănit.

În jurul orei 14:15, podul de pe drumul județean de la Luțca, din comună Sagna (lângă Roman) s-a prabușit. Podul a fost recent dat în folosință (luna noiembrie) 2021, după lucrări care au costat milioane de euro și au durat peste un an de zile. Pe perioada lucrărilor, aproape săptămânal, Ionel Arsene făcea vizite și ședințe foto pe șantier, afirmând ca este una cele mai mari și mai importante investiții făcute de CJ Neamț în județ, scrie tvmneamt.ro.

La momentul prăbușirii, pe pod se aflau un camion și o dubiță. Conform ISU Neamț, șoferul camionului răsturnat este rănit. Intervenția autorităților la față locului, este în desfășurare.

UPDATE: Poliţiştii au întocmit două dosare penale, după prăbuşirea podului de la Luţca

Informații oficiale de la MDLPA

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) precizează, într-un comunicat, că podul rutier dintre comunele Sagna şi Luţca (jud. Neamţ), care a fost avariat, este un obiectiv nefinalizat. De asemenea, ministrul Cseke Attila a dispus ca reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii să se deplaseze de urgenţă la faţa locului pentru a verifica stadiul lucrărilor.

Rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.

Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă. Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luţca (jud. Neamţ) se realizează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (etapa a II-a)„, a precizat un comunicat de presă al MDLPA.

Conform contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea finanţării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei), amintește Agerpres.

Încheierea contractului pentru execuţia efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Judeţean Neamţ) şi firma responsabilă cu proiectarea şi execuţia lucrărilor. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022, a menţionat sursa citată.

Reacție Ionel Arsene, președinte CJ Neamț

Podul de la Luţca, peste râul Siret, care s-a prăbuşit joi, nu era recepţionat de Consiliul Judeţean Neamţ, a precizat preşedintele CJ, Ionel Arsene.

Până la recepţie, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste şi probe, care să confirme rezultatele testului de greutate. Recepţia nu a fost finalizată de către Consiliul Judeţean Neamţ, podul fiind încă în administrarea constructorului. Pentru finalizarea recepţiei urmau a fi executate alte noi teste şi probe, care să confirme rezultatele testului de greutate. Constructorul, proiectantul şi cei care au dat soluţiile tehnice răspund de starea podului. Va fi efectuată o anchetă, pentru a afla dacă soluţia tehnică a fost bună şi dacă firma care a executat lucrările a respectat soluţiile din proiectul tehnic. În baza concluziilor anchetei, vinovaţii de acest incident vor suporta consecinţele„, a declarat preşedintele CJ Neamţ.

Comunicatul IPJ Neamț:

”Astăzi, 9 iunie, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret ( DJ 207 A) dintre localitățile Luțca – Sagna, s-a rupt.

Din primele date, un autocamion și o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcția Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 de ani.

Imediat, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Roman și Serviciului Rutier Neamț.

Având în vedere că circulația rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți.”

Comunicat ISU Neamţ

“Prin apel la 112, am fost înștiințați despre faptul că s-a prăbușit  o parte din podul de peste râul Siret, ce face legătura între localitățile Sagna și Luțca. Un autocamion și o autoutilitară se aflau pe pod.

În urma evenimentului produs a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de către participanții la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman.

La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Roman,  IPJ,  IJJ,  SAJ și SVSU Sagna.”

Podul, o construcție specifică

Iacob Gheorghe, primarul comunei Sagna, județul Neamț a declarat la Digi 24: „Este un pod reabilitat, redeschis în toamnă. Podul este de construcție specifică. Este un pod hobanat pe cabluri, are 216 metri lungime. Nu au fost probleme după inaugurare. Presa locală și toți își dau doar cu părerea. S-au făcut teste de greutate până s-a dat drumul la pod. Au fost urcate pe pod opt autocamioane, opt ori patru, cu timp de așteptare. Eu nu am fost la recepția podului, că nu am calitatea să fac așa ceva, dar cei de specialitate din Inspectoratul de Stat în Construcții, din CJ, specialiștii de resort vă vor da mai multe detalii. S-au făcut măsurători să vadă greutatea podului, cât s-a lăsat. Au fost ore întregi de măsurători. Legătura între cele două localități (Sagna și Luțca – n.red.) este asigurată cu toate celelalte cinci comune, de DJ 207D„.

”Garanția” lui Ionel Arsene

În august 2020 podul de la Luțca intra în reparații capitale, după 30 de ani de exploatare. Valoarea investiției: 8,3 milioane de lei, lucrări executate de Darcons SRL. În noiembrie 2021, podul de la Luțca se redeschide.

„Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani, podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone.”, spunea Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, cu acea ocazie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite