Podul Kerci, care face legătura între Crimeea și Rusia, s-a prăbușit parțial după o explozie puternică. Imagini cu deflagrația. Circulație reluată pe o bandă rutieră sâmbătă seară. Putin: FSB va răspunde de securitatea infrastructurii

Explozie pe podul Kerci
Explozie pe podul Kerci
8 octombrie 2022, 08:57

Două sectoare ale părții rutiere a podului s-au prăbușit în mare, după explozie, care a avariat și calea ferată. Trei persoane au fost ucise. Erau pasageri într-o mașină aflată în apropierea camionului când a avut loc explozia. Arcul de pod nu a fost afectat.

Anchetatorii ruși au identificat proprietarul camionului, un rus din Krasnodar, și studiază documentele de transport. Nu este însă clar cum a trecut camionul capcană de filtrele de la intrarea pe podul Kerci.

Potrivit unui expert citat de BBC, incendiul nu pare să fi fost provocat de o rachetă, ci face parte dintr-un atac planificat. Acesta se referă și la posibilitatea ca materialele explozive din sectorul rutier al podului și din tren să fi fost acționate simultan, prin comandă radio codificată.

Podul a fost inaugurat cu mare fast de Vladimir Putin în 2018 și este un simbol al anexării Crimeei de către Rusia, în 2014. Are o importanță strategică, fiind folosit și pentru aprovizionarea trupelor ruse de pe frontul din sud.

Potrivit unor surse citate în presa ucraineană, în spatele incidentelor de pe podul Kerci s-ar afla serviciul de securitate al Ucrainei.

Niciun oficial al Ucrainei nu a revendicat însă incidentele, care au loc după ce Vladimir Putin a împlinit 70 de ani. Ucrainenii păstrează ambiguitatea, așa cum au făcut și în cazul atacului asupra bazei aeriene ruse de la Saki, din august, tot în Crimeea.

Cele două acțiuni par să facă parte dintr-o strategie ce vizează subminarea capacității Rusiei de a folosi Crimeea ca bază de lansare pentru războiul din sudul Ucrainei.

Momentul exploziei deosebit de puternice a fost surprins pe camerele montate pe pod.

O mare porțiune din pod a fost cuprinsă de flăcări și de fum, potrivit înregistrărilor multiple care fac înconjurul lumii prin intermediul rețelelor de socializare.

ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 Sâmbătă seară a trecut pe podul Kerci și prima garnitură de tren, formată din 15 vagoane.

Pe tot parcursul nopții sunt pregătite mai multe garnituri, inclusiv de pasageri.

Tot sâmbătă seară, Vladimir Putin a semnat un decret de suplimentare a măsurilor de securitate și control pe infrastructura de transport din strâmtoarea Kerci. Serviciul federal rus de securitate a primit această sarcină.

ACTUALIZARE Ora de știri Circulația rutieră a fost reluată sâmbătă după-amiază pe banda care nu a fost avariată de explozie.

Deocamdată circulă doar mașinile ușoare și autobuzele, a transmis Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova.

Mașinile de mare tonaj așteaptă o alternativă. Feribotul va fi deschis duminică.

În jurul orei 20.00, spun autoritățile din Crimeea, se va relua circulația și pe segmentul pentru feroviar, a cărui infrastructură nu ar fi foarte afectată.

ACTUALIZARE 16.00 Anchetatorii ruși cercetează locul exploziilor.

Un material video a fost publicat de Comitetul de investigații.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 În Rusia au fost create două comitete de anchetă.

O anchetă se desfășoară la nivel guvernamental și este condusă de  vicepremierul Marat Khusnullin.

Comitetul rus de investigații face propriile cercetări. Forul a anunțat că, în urma exploziilor, au murit 3 persoane.

Din apă ar fi fost recuperate două trupuri neînsuflețite.

Două mașini sunt încă în apă.

Potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere, camionul care ar fi declanșat explozia a fost supus unui control sumar la filtrul de la intrarea pe pod.

Șoferul ar proveni din regiunea Krasnodar.

Populația din Crimeea s-a panicat după ce autoritățile au impus restricții privind vânzarea de combustibil și de alimente. Restricțiile au fost ridicate ulterior.

Autoritățile separatiste din Kherson au declarat că intenționează să evacueze femeile și copiii.

VEZI ȘI „La mulți ani, Putin”, „Putem repara podul, dar ne trebuie masa aia lungă”, „A strănutat cățelul Patron”. Val de ironii pe rețelele de socializare după exploziile de pe podul Kerci. Moscova se supără.

ACTUALIZARE 13.00 Cel puțin trei arcade ale podului s-au prăbușit în urma exploziilor, potrivit lui Nick Waters, de la Bellingcat.

ACTUALIZARE 12.40 În Rusia circulă imagini cu camionul care ar fi declanșat dezastrul de pe podul Crimeii, dar se ia în același timp în calcul și ipoteza unei lovituri cu rachetă.

(w500) Camion pe

ACTUALIZARE 12.30 Din cauza vântului din Marea Azov, sâmbătă nu se pot deschide liniile de feribot cu Crimeea pentru a descongestiona aglomerația.

Cozi de mașini s-au format în ambele capete ale podului.

Autoritățile din Crimeea au anulat decizia de a raționaliza produsele din peninsulă, după ce au realizat ca asta a creat deja și mai multa panică în rândul populației, a precizat Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova.

ACTUALIZARE 10.00 Deranj la Moscova după incendiul de pe podul Kerci și prăbușirea unei porțiuni din infrastructură. Putin cere o comisie, un parlamentar avertizează cu un răspuns „asimetric”.

ACTUALIZARE 09.47 Rușii susțin că incendiul care a cuprins podul Kerci a fost provocat de o mașină capcană. Comitetul național antiterorist intră în acțiune cu propria ipoteză.

„O cisternă de carburant a luat foc la capătul unui tren” de marfă, au indicat inițial Căile ferate din Crimeea.

Portalul independent rusesc ZonaMedia transmite că porţiunea destinată traficului auto s-ar fi prăbuşit parţial în apă.

Traficul pe pod a fost suspendat. Presa ucraineană a relatat că o explozie a avut loc sâmbătă, în jurul orei 06.00.

În imaginile apărute pe rețelele de socializare se vede o garnitură de tren în flăcări, dar este vizibil și un sector prăbușit în secțiunea rutieră de lângă cea feroviară a podului.

Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt, în pofida incendiului, notează EFE.

Declaraţia agenţiei clarifică un anunţ anterior făcut de un purtător de cuvânt al Autorităţii locale de reglementare a transporturilor din Taman, potrivit căruia traficul şi serviciile feroviare urmau să fie suspendate în toată strâmtoarea Kerci.

Conform serviciilor de urgenţă din Crimeea, traficul feroviar a trebuit să fie suspendat.

Arcadele podului, pe sub care trec navele prin strâmtoarea Kerci, dinspre Marea Neagră în Marea Azov, nu ar fi fost avariate.

Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov.

Potrivit versiunii oficiale a Căilor Ferate Crimeea, cauza incidentului a fost incendiul la o cisternă cu combustibil din coada unui tren de marfă, scrie Meduza.

Potrivit unei alte versiuni, citată de unele media ruse, incendiul ar fi fost declanşat de explozia unui camion care trecea peste pod.

Podul feroviar a fost construit de Rusia după invazia și anexarea Crimeei, în 2014.

Cu o lungime de aproximativ 19 km, podul rutier a fost inaugurat de președintele rus Vladimir Putin în 2018, iar podul feroviar a fost deschis 2 ani mai târziu.

Podul are semnificație simbolică pentru Rusia, dar este și o rută logistică importantă de aprovizionare pentru forțele ruse din Crimeea și din sudul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite