Localnicii din Vadu Roșca au rămas fără podul provizoriu peste Putna, din cauza unei viituri. Sunt obligați să ocolească 12 kilometri ca să ajungă în satul vecin

1 august 2022, 13:09

După numai câteva ore de ploaie, Putna aproape secată de secetă s-a transformat într-un şuvoi învolburat. Podul ridicat provizoriu în luna mai nu a rezistat.

Abia la aproape 24 de ore după ce viitură de pe Putna a rupt capele podului provizoriu, muncitorii se pot apucă de treabă, pentru că debitul a mai scăzut puțîn, dar e în continuare mare.

 

Jenică Dajboc, constructor: „Punem piatră brută mare, că să putem ajunge pe pod să colmatăm mizeria din amonte. Debitul este foarte mare, dar nici nu putem aștepta mult, că e populația blocată pe partea cealaltă de pod”.

 

Localnicii din Vadu Roşca trebuie să ocolească 12 kilometri ca să poată ieși din sat, iar, dacă vor să își folosească mașinile, chiar și mai mult. Aproape că și-au pierdut speranța de a avea un pod trainic, care să nu se dărâmela orice ploaie mai puternică.

 

Localnici: „Trebuie să o luăm pe la Boțârlău, mașinile mari pe la Focșani, că nu le da voie pe acolo.

La noi, cu Putna asta, până o regularizează cum trebuie, durează.

Eu cred că nu-i organizare. De ce alții pot și noi nu? ”


Firma constructoare lucrează și la refacerea podului rutier de pe drumul județean, însă, mai devreme de decembrie, nu sunt speranțe să fie terminată lucrarea, mai ales dacă vor mai fi ploi torențiale ca cele din ultimele zile.

Primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcurar: „Lucrăm și la drumuri și la Vadu Roșca, în paralel, și sperăm să avem totul – și drumul, și podul – gata până la 1 decembrie. Problema e că se mai poate întâmpla la fel peste o zi, peste trei zile și peste două săptămâni”.


Pe râul Putna sunt făcute lucrări de apărare doar în zonele apropiate de casele oamenilor. Pe zona de câmpie, însă, albia îngustă favorizează creșterea debitului, care lovește cu putere în podurile și podețele ridicate pe cursului râului.

–-

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru Bazinul superior, mediu și inferior al Râului Putna. Faptul va îngreuna misiunea constructorilor de a reda cât mai rapid podul circulației.

Râul și-a mărit din nou debitul după ce a plouat luni. De dimineață avea 70 metri cubi/secundă.

Constructorii au încercat să refacă partea dreaptă a podului, dar nu au reușit. Capetele podului au fost construite din pământ, iar mijlocul din beton. Apele învolburate au spălat porțiunile de pământ. Pentru  a putea decolmata partea de beton, ar trebui refăcut unul dintre aceste două capete. Doar așa ar putea pătrunde acolo un excavator care să scoată aluviunile acumulate în zona pilonului de beton.

Debitului râului Putna a fost ieri în jurul orei 12.00, de 165 metri cubi/secundă, adică de 9 ori mai mare decât debitul mediu multianual pentru luna iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite