Pod „şubrezit” de democraţie. Construcţia, monument istoric, este în paragină de zeci de ani

8 mai 2017, 13:47

În comuna Coşbuc, oamenii se mândresc cu numele poetului care s-a născut aici în 1866 şi cu acest pod de lemn, construit în 1778. De-a lungul timpului, a rezistat intemperiilor şi viiturilor aduse de râul Sălăuţa.

În cei aproape 240 de ani de existenţă, a fost refăcut  o singură dată, în 1937. De atunci nu s-a mai intervenit major. Încă este folosit de localnici, deşi nu mai prezintă siguranţă. Circulaţia autovehiculelor este interzisă. Dar oamenii ignoră pericolul. Cel mai apropiat pod este la peste un kilometru distanţă.

Este singurul pod, monument istoric, din Europa, cu lungimea de 35 de metri, care este folosit în fiecare zi. De câţiva ani, un proiect de reabilitare aşteaptă să fie pus în practică. Ar fi nevoie de peste 200.000 de euro pentru reparaţii.

Ca să înceapă reparaţiile, primăria din Coşbuc are nevoie de avizul Ministerului Culturii. Acesta întârzie de mai bine de un an.

Recent, ministrul Culturii a văzut podul, dar a evitat să dea un răspuns concret despre data eliberării avizului.

Reabilitarea podului este cu atât mai stringentă, cu cât anul viitor se împlinesc 100 de ani de la moartea poetului George Coşbuc, iar localitatea va găzdui o serie de evenimente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite