Poate fi România ţinta şantajului energetic rusesc?

Gaze naturale
Gaze naturale
28 aprilie 2022, 13:30

Consumul anual de gaze al României este de 11-12 miliarde de metri cubi. Aproximativ 10 miliarde de metri cubi sunt asigurați din producția internă, restul fiind importați în totalitate din Rusia.

Practic, România achiziționează de la Gazprom în jur de 25% din necesarul său anual.

În cazul ţiţelului, lucrurile sunt însă ceva mai complicate, România importând 70% din necesarul său anual, aproximativ 40% din aceste achiziții provenind din Rusia.

În plus, deţinem şi cantități mari de gaze naturale neexploatate în Marea Neagră și capacitatea de a produce, de asemenea, gaze din argile.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, în 2021, România a importat 26% din totalul gazelor utilizate,

Însă aceste achiziţii nu se fac în mod direct de la Gazprom, ci prin intermediari, precum Imex Oil şi WIEE România. Prin urmare, nu este nevoie ca plăţile să se facă în ruble.

Până în acest moment, achiziţionarea de către România a gazelor naturale prin intermediari era considerată un mare dezavantaj. Această schemă aducea un preţ mai ridicat pe care îl plăteam, spre deosebire de ţările din regiune care aveau contracte directe cu Gazprom.

În aces moment însă, această modalitate de achiziţie prin intermediari ne pune la adăpot faţă de cererile Moscovei ca ţările numite ca fiind neprietenoase să îi plătească gatzul achiziţionat în ruble. În plus, contractele de achiziţie de materie primă energetică nu sunt negociate de statul român, ci de entităţi private.

Cel mai mare intermediar la achiziţia de gaze naturale de la Gazprom este Imex Oil, care a asigurat jumătate din importurile din ultimii ani. Compania este înregistrată în Cipru şi face parte din grupul Vimetco, din care face parte şi combinatul Alro Slatina, controlat de oligarhul rus Vitali Machitski.

WIEE România a asigurat 30 la sută din importurile de gaze naturale ale României. Compania face parte din grupul Gazprom Schweiz.

Pe dea altă parte, şi premierul Nicolae Ciucă a spus la TVR, la emisiunea Tema Zilei, că  în acest moment, România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei și Bulgariei.

„Noi extragem mai mult gaz decât consumăm, în schimb este clar că avem nevoie de gaz, pentru că, tocmai în urma întâlnirilor și discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Azomureș ieri, s-a reușit luarea unei decizii ca o parte din combinat să poată să fie deschis. Avem nevoie de îngrășăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci, avem nevoie de gaz, dar, încă o dată, avem suficient a putea asigura acum consumul populației, iar partea cealaltă să fie folosită în industria de profil”, a declarat premierul Ciucă.

Pe de altă parte, primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil & Gas la jumătatea acestui an.

„Atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an asigurați prin această investiție (…) care ar compensa (un eventual deficit). Este vorba de 10%. Noi avem nevoie anual de să importăm 20% din gazele naturale. La chestia aceasta se adaugă și celelalte demersuri, prin care identificăm surse alternative pentru a asigura cantitățile necesare de gaz”, a detaliat premierul.

Sistarea furnizării gazului către Polonia şi Bulgaria duce la o creştere a preţului în Europa

România este afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Bulgaria şi Polonia din punct de vedere al creşterii preţurilor pe pieţele spot, care au crescut cu peste 20% miercuri., după anunţul Gazprom că va opri furnizarea căte Polonia şi Bulgaria. Totul depinde însă de reacţia statelor europene la aceste manevre.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat cu 24%, atingând valoarea de 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite