Poarta de su’ Feleac | Un clujean a deschis în propria curte un muzeu dedicat costumului popular

1 decembrie 2021, 16:14

Pentru Gheorghe Căpușan și soția acestuia, Rodica, ziua începe devreme, ca într-o gospodărie adevărată, dar nu înainte de a îmbrăca portul tradițional. Își alege cu grijă hainele din bogata colecție pe care o deține în podul muzeului și merge să vadă dacă totul este în regulă la Casa Cânepii, un proiect care începe să prindă contur, după ce a câștigat un concurs de soluții în valoare de 5.000 de euro.

În acest timp, doamna Rodica pregătește plăcinte și aluat pentru împletituri.

Vor avea oaspeți o clasă de preșcolari. Copiii ajung, iar Gheorghe Căpușan deschide poarta muzeului, dar și tolba cu povești despre obiectele vechi. Preferatul copiilor a fost un clopot realizat în mare parte din argint, fapt pentru care sunetul acestuia se aude prelung.

Sub îndrumarea lui Gheorghe Căpuşan, copiii au confecţionat în stil tradițional sfori rezistente din cânepă.

Poveştile nu s-au oprit însă aici. Cei mici au descoperit şi frumuseţea portului popular în podul muzeului și au învățat să facă plăcinte, la fel de gustoase ca cele ale bunicilor.

Gheorghe Căpușan a renunțat la firma pe care o deținea pentru a se ocupa în totalitate de promovarea tradiției. A achiziționat mai multe terenuri în Colonia Spor din Cluj și a ridicat un muzeu pe locul în care odinioară a funcționat un atelier de învelitori și acoperișuri. L-a numit simplu: Poarta de su’ Feleac.

A copilărit în localitatea Florești, de lângă Cluj, iar pe ulița lui, se opreau toate târgurile care aveau loc odinioară în județ. I-au rămas în suflet portul popular, oamenii de cuvânt și bogăția țăranului, obținută cu muncă asiduă.

De 1 decembrie, Gheorghe Căpușan va petrece în stil autentic, alături de prieteni dragi.

-Ce-i doriți României de ziua ei?

-Ce poți să-i dorești când neamul suferă? Sănătate, să prospere poporul ăsta şi cele câteva milioane de oameni să vină înapoi acasă.

Optimismul revine încet, pe pridvorul Casei Cânepii, unde, în curând se vor auzi râsetele copiilor.

La mulți ani, români! La mulţi ani, România!

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite