Poarta de su' Feleac | Un clujean a deschis în propria curte un muzeu dedicat costumului popular

Un clujean s-a îndrăgostit într-atât de tradiţie şi tot ce este românesc încât a renunţat la firma pe care o avea şi s-a dedicat acţiunilor...de suflet. A înființat în propria curte un muzeu dedicat costumului popular. Iar acum vrea să readucă în atenție cânepa autohtonă, care ne-a îmbrăcat de sute de ani. A luat totul de la zero şi se bucură de călătoria în timp pe care le-o oferă tuturor celor care îi trec pragul.

01 Decembrie 2021, 16:14 (actualizat 01 Decembrie 2021, 16:31) Știrile TVR |

Pentru Gheorghe Căpușan și soția acestuia, Rodica, ziua începe devreme, ca într-o gospodărie adevărată, dar nu înainte de a îmbrăca portul tradițional. Își alege cu grijă hainele din bogata colecție pe care o deține în podul muzeului și merge să vadă dacă totul este în regulă la Casa Cânepii, un proiect care începe să prindă contur, după ce a câștigat un concurs de soluții în valoare de 5.000 de euro.

În acest timp, doamna Rodica pregătește plăcinte și aluat pentru împletituri.

Vor avea oaspeți o clasă de preșcolari. Copiii ajung, iar Gheorghe Căpușan deschide poarta muzeului, dar și tolba cu povești despre obiectele vechi. Preferatul copiilor a fost un clopot realizat în mare parte din argint, fapt pentru care sunetul acestuia se aude prelung.

Sub îndrumarea lui Gheorghe Căpuşan, copiii au confecţionat în stil tradițional sfori rezistente din cânepă.

Poveştile nu s-au oprit însă aici. Cei mici au descoperit şi frumuseţea portului popular în podul muzeului și au învățat să facă plăcinte, la fel de gustoase ca cele ale bunicilor.

Gheorghe Căpușan a renunțat la firma pe care o deținea pentru a se ocupa în totalitate de promovarea tradiției. A achiziționat mai multe terenuri în Colonia Spor din Cluj și a ridicat un muzeu pe locul în care odinioară a funcționat un atelier de învelitori și acoperișuri. L-a numit simplu: Poarta de su' Feleac.

A copilărit în localitatea Florești, de lângă Cluj, iar pe ulița lui, se opreau toate târgurile care aveau loc odinioară în județ. I-au rămas în suflet portul popular, oamenii de cuvânt și bogăția țăranului, obținută cu muncă asiduă.

De 1 decembrie, Gheorghe Căpușan va petrece în stil autentic, alături de prieteni dragi.

- Ce-i doriți României de ziua ei?

- Ce poți să-i dorești când neamul suferă? Sănătate, să prospere poporul ăsta şi cele câteva milioane de oameni să vină înapoi acasă.

Optimismul revine încet, pe pridvorul Casei Cânepii, unde, în curând se vor auzi râsetele copiilor.

La mulți ani, români! La mulţi ani, România!

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI