Poarta Brandenburg, iluminată în culorile drapelului turc, în semn de omagiu pentru victimele atentatului de la Istanbul

FOTO: captură YouTube
FOTO: captură YouTube
3 ianuarie 2017, 12:24

Gestul a fost unul de solidaritate între Berlin și Istanbul, oraș înfrățit cu capitala germană, după o decizie a primarului Berlinului, Michael Müller. Acesta i-a trimis un mesaj de condoleanțe primarului Istanbulului, Kadir Topbaș.

Organizația jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni, într-un comunicat, responsabilitatea pentru atentat, susținând că acesta a fost întreprins la ordinul liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi.

Presupusul autor, aflat încă în libertate, a luptat pentru gruparea Statul Islamic în Siria, potrivit relatărilor de marți din presa turcă.

Potrivit unor elemente preliminare ale anchetei, atacatorul a intrat în Turcia dinspre Siria, țară în care a luptat în numele SI, motiv pentru care pare să fi avut „o bună cunoaștere a armelor de foc”, indică publicația Hürriyet.

Un jurnalist apropiat puterii, Abdulkadir Selvi, scrie în cotidianul citat că autorul atacului, antrenat în lupte în zona urbană, a fost „ales în mod special” pentru a comite atacul contra clubului Reina.

Presa turcă dezvăluie câteva detalii ale atacului indicând că autorul fusese antrenat în mânuirea armelor. Potrivit cotidianelor Hürriyet și Habertürk, el a folosit încărcătoare duble pentru a optimiza timpii de reîncărcare și a țintit spre partea de sus a corpurilor victimelor.

Conform Habertürk, atacatorul sosise în noiembrie la Konya (sudul Turciei) împreună cu soția și cei doi copii ai lor „pentru a nu atrage atenția”. Soția atacatorului și alte 11 persoane au fost arestate în cadrul anchetei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite