Reacții la proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor. PNL a depus amendamente. USR vorbește de blocarea transparenței, ONG-urile condamnă opacitatea Parlamentului și populismul violent

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii. Proiectul, aprobat miercuri, de Parlament a generat reacții atât din partea politicienilor cât si din partea ONG-urilor. Transmisiile live din plenul Camerei Deputaţilor vor fi permise numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv.

09 Februarie 2022, 09:36 (actualizat 09 Februarie 2022, 14:51) Știrile TVR |

Parlamentul traversează cea mai critică perioadă din ultimele 3 decenii! Agresiuni verbale și fizice fără precedent țin blocat legislativul în dezbateri despre cum ar trebui să se poarte aleșii dar și ce le este permis să transmită din timpul ședințelor.

După ce deputatul AUR George Simion l-a bruscat pe Ministrul Energiei la tribună, liderul AUR are acum dosar penal iar Parlamentul un regulament modificat.

Opoziția consideră că e afectată transparența instituției prin limitarea dreptului la filmare și a intrării cu bannere in ședințele plenului.

Barna, despre proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor: Se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion, pentru a se încerca blocarea transparenţei

George Simion: O să fac live-uri în fiecare zi din Camera Deputaţilor | Comisia de regulament a Camerei a decis că live-urile din plenul forului legislativ vor fi permise, dar numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv

Cătălin Drulă, la Tema Zilei: Condamnăm ferm orice act de violență și agresivitate, susținem orice măsuri care să combată huliganismul, pe de altă parte nu susținem acele măsuri de combatere a transparenței

George Simion: O să fac live-uri în fiecare zi din Camera Deputaţilor | Comisia de regulament a Camerei a decis că live-urile din plenul forului legislativ vor fi permise, dar numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv

Ionuţ Stroe: Agresivitatea şi violenţa nu trebuie să devină norme de conduită în Parlament

Agresivitatea şi violenţa nu trebuie să devină norme de conduită în Parlament, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, referindu-se la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.

"Există, în momentul de faţă, un risc major asupra democraţiei nu numai parlamentare, ci în ansamblul ei, în societate, pentru că astfel de comportamente necombătute, nesancţionate ar putea fi împrumutate, multiplicate şi în societate. De asta considerăm - şi astăzi am modificat Regulamentul - că ele trebuie sancţionate, aşa cum subliniem încă o dată că agresivitatea şi violenţa nu trebuie să devină norme de conduită în Parlamentul României, aşa cum ele sunt sancţionate şi în societate. Nu înţelegem de ce unui parlamentar i se poate permite un limbaj licenţios, violenţă fizică şi verbală, a ameninţa, în condiţiile în care în societate unui om normal aceste lucruri pot să îi genereze probleme, sancţiuni, contravenţii sau poate dosare penale. Urmare a faptului că aceste comportamente s-au repetat, nu a fost vorba de un caz izolat, există foarte mulţi parlamentari care au fost ameninţaţi, hărţuiţi verbal, fizic, atât în plen, în comisii, chiar în şedinţele Biroului permanent am avut astfel de situaţii. Prin urmare, am hotărât să avem o acţiune fermă (...) şi am definit noi reguli clare, care să sancţioneze astfel de comportamente. Din păcate, nu putem legifera bunul-simţ, morala, educaţia, sunt lucruri pe care le ai sau nu le ai", a afirmat Ionuţ Stroe.

Pambuccian: E o creştere a agresivităţii în Parlament fără precedent; violenţa trebuie oprită prin mijloace democratice

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a făcut un apel, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru stoparea oricărei forme de violenţă şi a anunţat că va vota modificările la regulamentul Camerei aduse de comisia de resort.

"Vorbim de o creştere a agresivităţii în Parlament fără precedent. Ea a început din legislatura trecută şi se agravează în mod constant, ducând probabil spre lucruri care pot fi catalogate ca un risc major la adresa democraţiei. Sigur că toată povestea asta îşi are rădăcinile într-o discreditare a Parlamentului, făcută în mod consecvent de către penultimul preşedinte al României, prin toate încercările acelea de a găsi, în momente foarte dificile - e adevărat - economic pentru România, un ţap ispăşitor în Parlament", a declarat Varujan Pambuccian în timpul dezbaterilor la proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea regulamentului Camerei Deputaţilor.

Violeta Alexandru: De unde or fi aceste propuneri de modificare a Regulamentului? De la Putin sau de la Lukaşenko?

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru a criticat, miercuri, faptul că va fi sancţionată în urma unor modificări adoptate de Comisia de regulament a Camerei, care a decis, între altele, ca transmisiile live din plenul forului legislativ să fie permise numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv, dar şi sancţionarea cazurilor de violenţă verbală.

""Liviu Dragnea avea apucături de dictator, iar PSD-ul de astăzi îl urmează. Florin Cîţu a fost un premier slab, umflat doar din imagine". Pentru aceste afirmaţii din Parlament voi fi sancţionată. Ce trebuie să spun ca să nu deranjez? O să-mi trimită punctaj cu ce se poate spune şi ce nu în Parlament? Şi, dacă voi greşi, cine analizează dacă am depăşit linia?", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, "extremele trebuie sancţionate, iar cheia aici este să explici clar şi convingător cum le aplici".

"Cine le aplică. Fără abordări caraghioase în regulament, prevederi care nu vor fi aplicate sau, dacă vor fi, ar constitui pârghii de eliminare a oricărei forme ferme de opoziţie. De unde or fi aceste propuneri de modificare a Regulamentului? De la Putin sau de la Lukaşenko? Schimbarea despre care se vorbeşte cel mai mult - interzicerea filmării cu telefonul mobil a şedinţelor de plen, de exemplu - nu va fi nici ea aplicată. Normal ar fi fost să se interzică acel tip de filmare care perturbă activitatea Parlamentului, dar cine să fie în stare să facă diferenţa şi, mai ales, cine să o aplice şi cum? Extremele trebuie sancţionate, dar să fie clar cine şi cum face acest lucru, astfel încât să nu riscăm oprimarea opoziţiei şi distrugerea transparenţei. Abia de acum ne mutăm cu circul în Parlament. Treabă făcută de mântuială. Sper că tot acest circ v-a redus facturile", susţine deputatul neafiliat.

ONG-uri: În faţa populismului violent, Parlamentul îşi propune să devină şi mai opac

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită partidelor politice să nu folosească "pretextul agresiunilor" din plenul Camerei Deputaţilor pentru a limita transparenţa dezbaterilor şi libertatea tuturor cetăţenilor, inclusiv a parlamentarilor, de a se exprima în legătură cu procesul legislativ.

"Considerăm că amendamentele propuse la Regulamentul Camerei Deputaţilor nu răspund nevoii de a preveni violenţele în Parlamentul României. Mai mult, parlamentarii puterii par că intenţionează să reducă transparenţa, libertatea de expresie şi dreptul de acces la informaţiile de interes public cu pretextul că temperează populismul grobian şi violent pe care îl promovează Alianţa pentru Unirea Românilor"
, au transmis, miercuri, ActiveWatch,

Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Organizaţiile condamnă "superficialitatea" şi "lipsa de proporţionalitate" care stau la baza proiectului de modificare şi completare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, dar subliniază că susţin "fără rezerve" nevoia de a penaliza violenţa şi agresivitatea. Potrivit comunicatului, acest lucru se face prin măsuri "directe", îndreptate împotriva celor ce comit astfel de fapte, şi nu prin măsuri generale, care penalizează dreptul la liberă exprimare al parlamentarilor şi care sunt îndreptate împotriva tuturor cetăţenilor.

PNL a depus amendamente la Regulamentul Camerei Deputaţilor

"Şedinţele Camerei Deputaţilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaţilor. Şedinţele comisiilor Camerei Deputaţilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media la Camera Deputaţilor", prevăd amendamentele însuşite şi de PSD şi UDMR.

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii.

Se interzice, de asemenea, parlamentarilor utilizarea violenţei fizice, a injuriilor sau invectivelor la adresa unui alt parlamentar.

"Este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar", prevede proiectul.

Conform proiectului propus iniţial, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţelor de plen, ale Biroului permanent, Comitetului liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele deja existente, mai exact transmiterea lor de către Camera Deputaţilor, înregistrarea lor şi stenografierea de către Secretariatul general. Şedinţele de plen şi ale comisiilor pot fi transmise în direct sau înregistrate şi de către mass-media cu aprobarea conducerii forului legislativ, mai stipulează proiectul.

"Şedinţele Camerei Deputaţilor se transmit, se înregistrează şi se difuzează de către Camera Deputaţilor prin mijloace electronice şi se stenografiază prin grija Secretariatului general. Şedinţele Biroului permanent şi comitetul liderilor se înregistrează de către Camera Deputaţilor prin mijloace electronice şi se stenografiază. Şedinţele Camerei pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media, cu aprobarea Bp. Şedinţele comisiilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mas-media cu aprobarea biroului comisiei pentru care există solicitare în acest sens", prevede proiectul iniţial.

Încălcarea acestor prevederi atrage sancţiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicţiile.

"Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui deputat cu ajutorul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare. Chestorii asigură fără întârziere punerea în aplicare a măsurii disciplinare (...) cu ajutorul personalului Direcţiei Afaceri Interne, indiferent de calitatea, funcţia sau demnitatea deţinută de persoana care este evacuată", mai stipulează proiectul de modificare a regulamentului.

Conform acestuia, preşedintele de şedinţă poate dispune concomitent şi măsura suspendării şedinţei până la evacuarea persoanei din sală sau până la renunţarea de către aceasta la utilizarea mijloacelor interzise sau prezentării scuzelor pentru agresivitatea fizică sau verbală de la tribuna Camerei Deputaţilor. Persoana evacuată poate reveni în sala de şedinţe dacă renunţă să utilizeze mijloacele de transmitere în direct sau de înregistrare a şedinţei.

În cazul încălcării repetate a interdicţiilor, preşedintele de şedinţă, un lider de grup sau un deputat poate sesiza Biroul permanent pentru a aplica una dintre sancţiuni.

Biroul permanent a decis marţi să trimită acest proiect către Comisia de regulament, care îl va analiza miercuri.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 29°C 27°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 25°C 29°C
BRASOV 26°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI