PNL şi USR susţin demersul preşedintelui privind referendumul. Traian Băsescu: Trebuie văzut dacă vorbim de interes naţional

23 ianuarie 2017, 23:21

Liderul PNL, Raluca Turcan, spune că gestul preşedintelui este unul corect în faţa unui conflict între popor şi o coaliţie guvernamentală care vrea salvarea propriilor clienţi politici. În opinia ei, ordonantele dorite de PSD sfidează interesul public.

„Este gestul corect al președintelui României în fața unui conflict evident între popor și o coaliție guvernamentală care vrea salvarea propriilor clienți politici. Poporul nu a votat salvarea hoților, ci a dat un mandat de bună guvernare. PNL va susține cu toate forțele demersul președintelui Iohannis. Coaliția guvernamentală are opțiunea de a renunța la această inițiativă care sfidează interesul public. Milioane de oameni sunt împotriva scăpării hoților”, a scris liderul PNL pe Facebook.

Şi preşedintele USR susţine iniţiativa şefului statului. Nicuşor Dan se declară împotriva oricărui demers prin care politicienii corupţi să poată scăpa de justiţie.

„USR susține inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei și grațierii. Am spus încă din campania electorală că suntem împotriva oricărui demers prin care politicienii corupți și clienții lor să poată scăpa de Justiție. Ordonanțele pregătite de guvernul PSD-ALDE urmăresc exact acest lucru, să-i scape de Justiție pe Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Titus Corlățean și mulți alții. USR este împotriva amnistiei și grațierii. Ne vedem în campanie. De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă. Când puterea tocmai aleasă își încalcă flagrant programul cu care a câștigat alegerile, referendumul este singura cale democratică prin care cetățenii pot să o cenzureze”, a scris președintele USR într-o postare pe Facebook.

Liderul PMP, Traian Băsescu,  consideră că, premergător declanșării unui referendum pe temele anunțate luni de șeful statului, Curtea Constituțională ar trebui să se pronunțe dacă grațierea este sau nu o problemă de interes național.

„Cred că s-a intrat într-o nouă fază a bătăliei dintre președinte și Parchete, pe de-o parte, Guvern, majoritatea parlamentară, pe de altă parte. Articolul 90 din Constituția României spune foarte clar că președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime prin referendum voința cu privire la probleme de interes național. Marea problemă este dacă o grațiere pentru câteva mii de oameni este sau nu o problemă de interes național. Aici, probabil că doar Curtea Constituțională ne poate da o indicație, o soluție, având în vedere că grațierea, spre exemplu, o face și președintele, grațieri individuale, se pot da legi. Deci, nu mi-aș permite să intru în teritoriul constituționaliștilor, să vorbim dacă o grațiere colectivă sau o OUG privitoare la modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR poate face obiectul unui referendum sau nu. Este complicat și pentru mine în momentul de față să-mi dau cu părerea”, a declarat Traian Băsescu, luni, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite