PMB: DSP a blocat testarea de tip anticorpi. Gabriela Firea va depune plângere penală

Testarea bucureștenilor pentru anticorpii COVID-19 este blocată. Direcția de Sănătate Publică București susține că a recomandat măsura desfăşurării activităţii de testare pe Arena Națională numai cu deţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, conform prevederilor legale în vigoare. Într-un punct de vedere, DSP susține că nu erau respectate toate condițiile legale pentru acțiunea de testare inițiată de municipalitate. Primarul Capitalei a anunțat că va depune o plângere penală în acest caz și susține că DSP a blocat testarea de tip anticorpi.

11 Iunie 2020, 12:09 (actualizat 11 Iunie 2020, 19:57) Știrile TVR |
Testarea bucureștenilor, blocată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministerul Sănătății (MS) prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) a blocat testarea de tip anticorpi începută de Primăria Capitalei, prin ASSMB, la Arena Națională, anunță, joi, Primăria Municipiului București (PMB). De aceea, primarul general va depune o plângere penală.

Primăria Capitalei a demarat ieri testarea necesară pentru studiul științific care va arăta gradul de contaminare a populației din Capitală, circulația virusului și procentul de imunizare pe cale naturală a bucureștenilor, pentru a reporni activitatea economica si a salva locurile de munca din Capitală.

Primarul General, Gabriela Firea: „Aceste date sunt vitale pentru a stabili măsurile următoare, pentru că toate țările și-au repornit economia, dar noi se pare că încă suntem într-un soi de așteptare care nu ne avantajează. Este un proiect preluat din practica țărilor civilizate și care au luptat real cu noul virus. În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spații temporare de tip container, corturi. Pentru testarea care vizează identificarea de anticorpi Covid, noi am propus alte spații – inițial cabinetele socio-medicale de la sectoare, dar nu au fost acceptate. Am propus apoi cabinetele școlare, dar directorii unităților de învățământ au primit amenințări de la Ministerul Educației, că vor fi demiși dacă acceptă acest lucru, deși totul era gândit astfel încât să fie circuite separate față de alte activități din școli, pentru a nu pune în pericol celelalte persoane prezente. Așadar, încă de la început am avut piedici.”

Reamintim faptul că Primăria Capitalei a identificat posibilitatea de a amenaja pentru testare spațiul de la Arena Națională, un spațiu foarte generos și a informat Ministerul Sănătății și DSP. Acum două săptămâni, s-a prezentat o echipă DSP în vederea avizării, echipă ce avea inclusiv medici epidemiologi și care s-a declarat foarte mulțumită, afirmând că urmează să elibereze avizul temporar.
Primarul General, Gabriela Firea: „Acest aviz nu a mai venit, deși ASSMB a sunat la DSP București în fiecare dimineață, timp de două săptămâni. Brusc, ieri, această instituție condusă de fina Ministrului Educatiei din partea PNL, Monica Anisie, și-a amintit de noi și a venit o altă echipă a DSP pentru a ne anunța că trebuie să încetăm activitatea, ne-au zis că de la Ministerul Sănătății li s-a spus că ar exista un Ordin de Ministru. În loc de acuzații absolut nefondate și calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sănătății să-și facă treaba și să emită norme pentru testările Covid. În prezent, fiecare oraș face cum consideră, preia din practia internațională și aplică local în funcție de ce spații deține, în lipsa unor reglementări naționale unitare. Acestea sunt motivele pentru care vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP și a Ministerului Sănătății, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor. Îi asigur pe bucureșteni că testările continuă, îl vom anunța pe fiecare dintre cei înscriși la ce unitate medicala va fi programat.”
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI