Plus și minus la salarii. Angajații din industria petrolului, cei mai "câștigați"

Salarii la extreme în România. Datele de la INS pentru anul trecut arată că majorările cele mai mari au revenit angajaților din industria petrolului. În acest domeniu, câștigul mediu net a urcat la finalul anului trecut la 9.200 de lei. La polul opus au fost cei care lucrează în turism și restaurante, cu un câștig mediu net care nu a depășit 1.500 de lei.

11 Februarie 2018, 18:03 (actualizat 11 Februarie 2018, 19:48) |
Plus și minus la salarii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Marii câştigători au fost angajaţii din industria extractivă şi mai ales cei care lucrează în extracţia de petrol şi gaze. Pentru ei, anul a adus creșteri de aproape 60%.

Motive de bucurie au avut și angajații din administraţia publică. În cazul lor, creșterea salarială a fost de 24%, precizează Luiza Gireadă, jurnalist TVR.

În alte domenii, creşterea a fost apropiată de rata anuală a inflaţiei, de 3,3%. În construcţii, de exemplu, angajaţii au fost afectaţi de întârzierea unor proiecte de investiţii publice.

Dacă în construcţii salariul mediu se apropie de 2.000 de lei, în alte domenii e şi mai mic, în ciuda unor creşteri anuale de 10%. În situaţia aceasta sunt angajaţii din hoteluri şi restaurante, cei din fabricile de îmbrăcaminte sau din cele de mobilă.

Cu toții așteaptă să vadă dacă și după transferul contribuțiilor salariile vor rămâne la fel sau vor scădea, mai ales că aproape jumătate dintre patroni nu au majorat până acum sumele brute.

Dintre bugetari, angajații din sănătate au avut anul trecut creşteri salariale medii de 6%. Anul acesta ar urma să aducă creşteri între 70 si 172% chiar din martie.

În decembrie, salariul mediu net a fost de 2.629 de lei, susţinut de primele de sărbători acordate în unele companii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI