Ploile abundente și topirea zăpezii au inundat gospodării, terenuri agricole și drumuri. Cele mai afectate sunt județele Brașov și Covasna

Ploile abundente au lasat în urmă sute de gospodării și hectare de teren inundate. Cel mai rău a fost în județele Brașov și Covasna și pe drumul național 10. Apa a inundat o porțiune de șosea și mai bine de 12 ore nu s-a circulat pe acest drum. Două persoane din Harghita au fost salvate în ultimul moment din mașina luată de ape.

14 Martie 2018, 10:42 (actualizat 14 Martie 2018, 19:33) Știrile TVR |
Gospodării și drumuri inundate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În zona Întorsura Buzăului a fost Cod roșu de inundații. Ploile și topirea zăpezii au umflat apele râului Buzău, care s-au revărsat. Au inundat gospodării și suprafețe mari de teren agricol și pășune, în comuna Sita Buzăului. Câteva persoane au fost evacuate.

Localnicii s-au grăbit să mute animalele într-un loc sigur.

Râul Buzău a fost indiguit pe o porțiune și în acea zonă nu au fost probleme. Din păcate, digul de beton nu a fost construit pe o lungime mai mare, pentru că unii oameni nu au fost de acord să-și cedeze din teren.

Inundații au fost și în județul Brașov. În zona Lunca Câlnicului, pompierii au intervenit cu o barcă cu motor pentru a evacua un bărbat și o femeie rămași izolați pe un petec de pământ înconjurat de ape.

O porțiune din DN10 care face legătura între Brașov și Buzău a fost inundat. Autoritățile au închis drumul până la retragerea apelor. Abia azi, în jurul prânzului, s-a putut relua circulația. Unii șoferi nu au folosit rutele ocolitoare și au așteptat mai multe ore până s-a deschis drumul.

Ca apele să nu facă prăpad și în județul Buzău, s-a făcut deversarea controlată a apei din lacul de acumulare de la Siriu. Astfel, au fost protejate toate localitățile situate pe firul râului Buzău în aval de baraj.  Dar această intervenție a avut și efecte nedorite. A crescut debitul râului Buzău care s-a revărsat în zona de la Vadu Pașii, unde se fac lucrări de reabilitare. Apele au luat utilaje și materiale și au distrus un perete al digului de protecție.

Directorul firmei care face reabilitarea podului  spune că azi-noapte nu a fost anuntat ca vor fi deversari din lacul de acumulare. Nivelul râului a crescut cu doi metri și jumătate azi-noapte in jurul orei 3. Astazi muncitorii firmei care reabiliteaza podul încercau să umple cu pământ golul făcut de viitură.

Podul de la Vadu-Pașii este monument istoric și a intrat în reabilitare la sfarsitul anului trecut. Lucrarile vor costa 26 de milioane de lei. Acum lucrăraile au fost întârziate cu două luni.

__________________________________

În Teleorman, zeci de pompieri ridică diguri cu saci de nisip pentru a proteja satele din comuna Orbeasca. Toate cele trei sate ale comunei Orbeasca au fost lovite de viituri.  Un bărbat a fost surprins de una dintre viituri. Nu mai putea rămâne în casă. A salvat ce a putut și a plecat din calea apelor.

Case inundate, păsări moarte și drumuri sub ape sunt și în Argeș. Cea mai afectată este localitatea Bradu. Oamenii s-au trezit cu apa în curți și spun că nu este pentru prima dată. Au făcut nenumărate sesizări către autoritățile locale.

Inundații sunt și în Comuna Stâlpeni, dar și în municipiul Pitești unde pompierii au intervenit pentru a scoate apa din gospodarii.

În Covasna se intervine pentru a preveni ca apa să ajungă într-un sat. Apa a pătruns pe carosabil între localitățile Crasna și Zăbrătău. Autoritățile locale și echipele ISU au intervenit în zonă cu pompe de mare capacitate pentru evacuarea apei de pe drum.

Totodată au fost instituite filtre de Poliție la Cislău, pentru informarea șoferilor referitor la ruta disponibilă și pentru a nu permite circulația către județul Covasna, unde au fost instituite restricțiile.

O situație specială este în satul Valea Zălanului (Covasna), localitatea unde Prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii are o proprietate pe care o vizitează în fiecare primăvară.

Cel puțin 100 de gospodării au fost inundate și în comuna harghiteană Lăzarea, după ce o viitură s-a format pe pârâul din localitate. Două persoane au fost salvate în ultimul moment dintr-o mașina prinsă de puhoaie.

Sunt intervenții în derulare în județul Brașov, în Homorod unde noaptea trecută au fost evacuate 6 persoane, dar dimineață s-au întors.

Pe DN 10 cele mai afectate sunt comunele aflate între Brașov și Focșani.

O situație deosebită s-a înregistrat în Brașov unde o femeie a fost luată de o viitură, miercuri dimineață. Până la sosirea salvatorilor, acesta a fost ajutată de localnici.

Situația este sub control, se intervine unde este nevoie, unde se poate pentru a preveni și unde este nevoie de ajutor, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

Viiturile amenință și alte localități pentru ca jumătate din țară este sub cod galben de inundații.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI