Ploi diluviene și ninsori abundente în Europa

18 noiembrie 2019, 20:05

O renumită librărie din plin centrul Veneției se numește chiar Aqua Alta. Conștienți de pericol, patronii inventaseră un nou concept: țineau cărțile nu în rafturi, ci într-o gondolă și în niște cazi de baie. Cu toate astea, nu au scăpat nici ei de inundațiile din aceste zile.

Pagubele totale provocate în întregul oraș în decurs de o săptămână se ridică la un miliard de euro – anunță primăria, care a deschis un cont public și le cere oamenilor să doneze bani pentru reparații, acolo unde mai pot fi făcute.

Dar viața revine la normal în Veneția, s-au redeschis și școlile.

Acum e prăpăd în alte părți ale Italiei. Au fost ploi diluviene peste tot și apele au ieșit din matcă. Nivelul râului Arno a crescut alarmant peste noapte la Florența și Pisa. Iar cel al fluviul Pad, care traversează nordul Italiei, a crescut cu un metru și jumătate în numai 24 de ore.

În Austria vecină, ploi și ninsori masive au provocat alunecări de teren, avalanșe, pene de curent.

Mai multe șosele au fost închise pentru menținerea siguranței șoferilor. Circulația feroviară a fost afectată de lipsa curentului electric și de copacii căzuți. Meteorologii spun că, deși vremea se îndreaptă în sudul Austriei, rămân valabile avertizări de avalanșe și alunecări de teren.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite