Ploaie de stele în noaptea de miercuri spre joi. Fenomenul va putea fi văzut în condiții de cer senin și întunecat

Ploaie de stele căzătoare
Ploaie de stele căzătoare
13 decembrie 2017, 09:22

Acest curent de meteori din noaptea de 13 spre 14 decembrie ”poate fi observat cu ochiul liber, în condiții de cer senin și întunecat, din cea mai mare parte a lumii, însă spectacolul va fi cel mai frumos în emisfera nordică”, a explicat Bill Cooke, directorul biroului responsabil de studierea meteorilor din cadrul NASA, citat de AFP.

„Geminidele vor fi cea mai frumoasă ploaie de stele a anului (…). Semiluna subțire, în descreștere, nu va strica spectacolul”, a adăugat acesta.

Majoritatea ploilor de meteori sunt cauzate de comete. Geminidele sunt, de fapt, mici fragmente lăsate în urmă de „un obiect ciudat și stâncos numit 3200 Phaeton” cu a căror traiectorie Pământul se intersectează în fiecare an la jumătatea lunii decembrie. Particulele ard când intră în atmosfera terestră și astfel apar ”stelele căzătoare”.

„Natura lui Phaethon este în curs de dezbatere”, a declarat Bill Cooke, conform site-ului agenției americane. „Fie este un asteroid din apropiere de Pământ, fie o fostă cometă”, a mai spus acesta.

Cu această ocazie, astronomii vor avea ocazia să-l studieze pe Phaethon care la mijlocul lunii decembrie se afla cel mai aproape de pământ de la descoperirea sa în 1983.

Pentru a se bucura de acest spectacol celest, amatorii sunt sfătuiți să evite cât de mult posibil norii și luminile provenind de la orașele mari.

Este nevoie de cel puțin zece minute pentru ca vederea să se obișnuiască cu întunericul și să perceapă toate stelele vizibile, dar nu este nevoie de un telescop sau de echipamente speciale pentru observarea Geminidelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite