Ploaia de "stele căzătoare" provocată de meteorii Geminide atinge momentul maxim în noaptea de 13 spre 14 decembrie

În 2021, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom vedea panta ascendentă a activităţii de maxim a curentului de meteori Geminide, maximul curentului pentru ţara noastră, producându-se pe 14 decembrie, în jurul orei 7 dimineaţa, potrivit www.astro-urseanu.ro.

13 Decembrie 2021, 08:45 (actualizat 13 Decembrie 2021, 08:53) Știrile TVR |
Locul de unde vin meteorii din curentul Geminide / FOTO: www.astro-urseanu.ro

Ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoşi curenţi de meteori, are loc, în fiecare an, în perioada 4 decembrie - 20 decembrie. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit NASA.

În perioada de maxim sunt estimaţi să apară pe cer până la 150 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi.

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ (3.200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul: steaua căzătoare. Tridimensional, totuşi, resturile de mărimea nisipului expulzate din asteroid urmează o orbită bine definită în jurul Soarelui, iar partea de orbită care se apropie de Pământ este suprapusă în faţa constelaţiei Gemeni. Prin urmare, atunci când Pământul traversează această orbită, punctul radiant al resturilor care cad apare în Gemeni, acesta fiind motivul pentru care se numesc "Geminide", potrivit blogs.nasa.gov, citat de Agerpres.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI