Plenul Senatului a votat retrimiterea la Comisia Juridică a proiectului de lege privind grațierea

8 mai 2017, 10:22

Senatorii juriști au făcut, luni dimineață, ultimele modificări la textul inițial și au anunțat că legea grațierii merge pentru aprobare în plenul Senatului. În forma adoptată de ei, ar fi ieșit din închisori puțin peste 1.000 de deținuți, în condițiile în care ar fi nevoie de peste 8.000 de locuri libere.

Primul nemulțumit de ce au făcut colegii săi a fost chiar președintele PSD, Liviu Dragnea. În Plenul Senatului s-a mers în cele din urmă pe varianta Dragnea. Așa că senatorii juriști trebuie să analizeze din nou proiectul legii grațierii.

Liberalii susțin că au și identificat motivul acestei întorsături neașteptate.

Comisia Juridică a Senatului a mai fost nevoită să revină o dată asupra propriilor decizii, după ce stabilise că pot fi grațiași și cei care au comis fapte de corupție. În forma adoptată, luni dimineață, în Comisia Juridică s-a hotărât grațierea unor categorii, precum gravidele și cei în vârstă de peste 60 de ani. Datele arată însă că în penitenciare nu există nicio gravidă sau persoană de peste 60 de ani și doar una singură peste 70 de ani.

ACTUALIZARE Telejurnal 17:00 Senatorii tocmai au votat în plenul Senatului retrimiterea la Comisie a proiectului de lege privind grațierea. S-au opus acestei decizii a coaliției PSD-ALDE cei din USR și PNL. Se va reveni, cel mai probabil, la forma inițialtă a proiectului, iar ulterior va reveni în plen și va merge apoi la Camera Deputaților, care este for decizional, a transmis Andreea Dumitrescu de la Palatul Parlamentului.

Potrivit informațiilor noastre, Liviu Dragnea va cere în Comitetul Executiv de miercuri ca Șerban Nicolae să fie sancționat pentru amendamentele depuse privind faptele de corupție, iar această sancțiune ar putea consta în înlăturarea sa de la șefia Comisiei Juridice din Senat.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că în coaliție s-a căzut de comun acord ca proiectul de lege al grațierii așa cum a venit el de la Comisia juridică din Senat să fie retrimis în acest for. Asta după ce președintele PSD Liviu Dragnea spunea că dorește să susțină proiectul în forma sa inițială, așa cum a venit de la guvern.

În forma amendată de senatorii juriști, care va ajunge totuși în plen, nu vor fi grațiate faptele de corupție.

Forma inițială prevedea grațierea pedepselor de până la 5 ani și nu a pedepselor de până la 3 ani.

Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la guvern, pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit„, a declarat Liviu Dragnea.

„Nu susținem acele formule care au fost la un moment dat aprobate – e-adevărat după aceea s-a revenit la nivelul comisiei – de grațiere extinsă pentru faptele de corupție. Vreau să fie foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susținem acest punct de vedere”, a subliniat la rândul său Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a anunţat că proiectul de lege privind graţierea unor pedepse va intra în şedinţa plenului de astăzi pentru a fi retrimis la Comisia juridică.

ACTUALIZARE 10.22 Comisia juridică din Senat dat luni dimineață raportul final de admitere a legii graţierii unor pedepse. Potrivit legii în forma în care a fost amendată, ar urma să iasă din închisoare aproximativ 1.032 de persoane, fie că e vorba despre pedepse de până la 3 ani grațiate în totalitate, fie că e vorba despre pedepse reduse cu 3 ani. Numărul celor care vor beneficia de grațiere este mai mic decât numărul celor care ies în mod normal din penitenciare într-o lună.

În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD şi UDMR). 4 au fost împotrivă (PNL şi USR).

„Așa cum am anticipat, el a fost amendat din temelii, în sensul că practic nu există niciun text al guvernului care să fi rămas în formularea inițială, sper să nu se supere foarte tare pe noi nici primul ministru, nici ministrul Justiției, că ne-am permis să modificăm toate acele articole, toate acele alineate de la fiecare articol în parte”, a subliniat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae.

Pe lista faptelor care nu vor fi grațiate a fost trecută și deturnarea licitațiilor publice.

Pe simulările de la ANP, pe situația de acum ar urma să beneficieze de prevederile acestei legi circa 1.032 de persoane, din care (…) 430 de persoane ar urma să fie grațiate de îndată, iar circa 600 să beneficieze de o reducere cu 3 ani a pedepsei„, a subliniat Șerban Nicolae.

„Tot de asemenea din datele prezentate de ANP, cu excepțiile prevăzute de lege în forma cum a ieșir de la comisie, nicio persoană însărcinată nu beneficiază de grațiere. O singură persoană cu vârsta de peste 70 de ani ar urma să beneficieze de grațiere și nicio persoană de peste 60 de ani nu beneficiază de grațiere”, a explicat Nicolae.  „Cu alte cuvinte, practic, legea produce un efect de circa 430 de persoane care ies din penitenciar în 48 de ore de la data în care legea intră în vigoare„.

În fiecare lună ies din penitenciar în jur de 1.200 de persoane. De când se discută despre legea grațierii, în 4 luni au ieșit peste 5 mii de persoane din penitenciare pe procedurile judiciare.

Proiectul urmează să mergă în plenul Parlamentului.

Documentul va fi înaintat Biroului permanent. Conducerea Senatului poate să includă actului normativ pe ordinea de zi a şedinţei de plen de astăzi.

În ultimele două săptămâni, Comisia juridică din Senat a analizat amendamentele la acest act normativ şi a finalizat dezbaterea pe articole a proiectului.

„Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni şi, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a anunţat joi preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae.

La solicitarea PNL, senatorii din Comisia juridică au reluat joi votul privind faptele graţiate miercuri și au decis că darea de mită și traficul de influență nu se mai grațiază. Resetarea s-a produs după protestele de stradă și după ce Liviu Dragnea şi premierul Grindeanu s-au delimitat de amendamentele adoptate referitoare la graţierea corupţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite