Plenul Parlamentului, întrunit pentru dezbaterea generală a proiectului Legii bugetului

13 decembrie 2022, 19:20

ACTUALIZARE Ședința de plen pe dezbaterea generală a bugetului s-a terminat.

ACTUALIZARE Bugetul pentru anul viitor a trecut testul discuţiilor din comisiile parlamentare reunite şi au început dezbaterile în plen. Multe ministere au încercat să obţină mai multe fonduri, dar puţine au reuşit. Majoritatea bugetelor au fost aprobate de comisii în limitele stabilite de Guvern. Dar bugetul Sănătăţii, de exemplu, a fost suplimentat cu 6 milioane de lei pentru dotarea unor spitale din provincie. Iar bugetul Ministerului de Interne a fost suplimentat cu 15 milioane de lei pentru achiziţia de brăţări electronice. Ministrul Educaţiei, Ligia Decă, a lipsit de la dezbateri, fapt criticat de reprezentanţii Opoziţiei, dar şi de cei ai Puterii. Bugetul trebuie să treacă de votul celor două Camere ale Parlamentului pentru a putea fi promulgat de preşedintele Iohannis.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Parlamentarii din comisiile de Buget-Finanțe au finalizat dezbaterile atât pe proiectul de buget, dar și pe anexe, a transmis Marius Vulpe, pentru Ora de Știri. Deci avem un plen reunit, în această seară, doar pentru dezbateri generale, pentru acest subiect, urmând ca mâine să se reia lucrările în plen pentru dezbateri pe amendamente, pe articole, astfel încât până la finele serii să avem, și un vot pe buget.

Au fost nemulțumiri inclusiv din partea unor miniștri precum Sebastian Burduja, Sorin Grindeanu. Unii au obținut sume infime – Burduja a obținut 800.000 de lei în plus, venind personal să susțină câteva amendamente la aceste comisii raportoare.

Cele mai multe concesii s-au făcut pentru autorități locale, se pregătise un fond de rezervă la Ministerul Finanțelor de aproximativ 200 de milioane de lei pentru a se acoperi eventualele amendamente adoptate. Au fost negocieri pe ultima sută de metri, Opoziția și Puterea au negociat cum să împartă această sumă. S-a decis să se pornească de la numărul de mandate pe care le are fiecare partid. Drept urmare, potrivit unor surse parlamentare, PNL obține 80 de milioane de lei pentru primarii lor, cei de la USR obțin și ei 35 de milioane de lei, AUR – 25 de milioane, restul se împart între Minorități, PSD și UDMR.

Dezbaterea din această seară este mai mult o formalitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite