Plenul CSM a avizat negativ, în unanimitate, modificarea Ordonanței 7. Procurorul general: Îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm

Proiectul de modificare a controversatei Ordonanţe 7 privind justiţia a primit aviz negativ în plenul CSM. Noua ordonanţă urma să abroge mai multe prevederi din Ordonanţa 7. Despre ce este vorba - ne spune Alex Costache, de la sediul CSM.

05 Martie 2019, 11:55 (actualizat 05 Martie 2019, 14:53) |
Schimbarea Ordonanței 7, aviz negativ
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

UPDATE Proiectul de modificare a Ordonanței 7 a fost avizat negativ în unanimitate în plenul CSM, magistrații sunt nemulțumiți în continuare, spun că această nouă ordonanță, de modificare a Ordonanței 7, abrogă doar parțial, doar unele articole controversate, în schimb alte prevederei controversate rămân, cum ar fi faptul că Secția specială de anchetare a magistraților este ruptă de Parchetul General, articol care rămâne și în proiectul de modificare a Ordonanței 7, a transmis Alexandru Costache, de la sediul CSM. Magistrații solicită abrogarea în integralitate a Ordonanței 7.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: "De ce deranjează pe magistrați această chestiune? Este foarte clar, îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei vor să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență, care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească".

------------------------------------------------------------------------------

Potrivit ordinii de zi publicată pe pagina de internet a instituţiei, Plenul dezbate 'proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei'. 

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică unele prevederi ale OUG 7/2019. 

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor 'negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative' cuprinse în OUG 7/2019 şi 'constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii'. 

MJ constată că reacţiile negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative cuprinse în acest act normativ vin în principal din partea reprezentanţilor instituţiilor sistemului judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, precum şi ale asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. 

'Aceste reacţii au vizat în mod deosebit intervenţia operată în materia delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de Preşedintele României, (...) modificarea legislativă care a dat judecătorilor posibilitatea de a candida şi a fi numiţi în cele mai înalte funcţii de conducere din cadrul Parchetelor, în acest din urmă caz reclamându-se o afectare a statutului şi a independenţei judecătorilor', se arată în proiectul de modificare a OUG 7/2019. 

MJ propune revenirea la soluţia legislativă anterioară intrării în vigoare a OUG 7/2019, în materia salarizării specialiştilor IT din sistemul judiciar, astfel cum aceasta era cuprinsă în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, soluţie care asigură totodată şi un regim uniform de salarizare a acestora. 

'Alineatul (1) al articolului 54 se modifică şi va avea următorul cuprins: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor Parchete sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată', se mai arată în proiect. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, pe 28 februarie, că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor. 

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI