Plenul CSM, amânat a patra oară din lipsă de cvorum. Ministrul Justiției: "Este și atributul președintelui CSM-ului de a găsi consens, de a pune capăt tonului agresiv, de a pune capăt scandalului"

CSM nu a reușit nici a patra oară să o numească pe Adina Florea la șefia Secției speciale. Plenul Consiliului a fost amânat din nou din lipsă de cvorum. În plus, au fost noi contre între şefa CSM, Lia Savonea, și ministrul Justiției, Ana Birchall. Ministrul Justiției, Ana Birchall, s-a declarat nemulțumită că și astăzi a venit la CSM ca să aibă de unde pleca și a spus că este responsabilitatea președintelui CSM să pună capăt tonului agresiv și scandalului. În replică, Lia Savonea i-a transmis că nu este adepta teatrului scurt.

03 Iulie 2019, 10:17 (actualizat 03 Iulie 2019, 14:16) |
CSM nu reușește să o numească pe Florea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Lia Savonea, președintele CSM: "Mi se pare cel puțin ironic să impuți lipsa de dialog și, în realitate, tu să nu te prezinți la ședințe. Noi suntem deschiși din prima ședință am fost deschiși pentru dialog, să discutăm, să dezbatem împreună, să ne spunem deschis fiecare părerea, însă, din păcate, lucrul acesta nu se poate realiza".

Ana Birchall, ministrul Justiției: "Din nefericire, da, am venit ca să am de unde pleca și eu vă spun că este mai mult decât regretabil că se continuă cu această atitudine (...) Este și atributul președintelui CSM-ului de a găsi consens, de a pune capăt tonului agresiv, de a pune capăt scandalului".

ACTUALIZARE Lucrările plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din nou, miercuri, pentru a patra oară, din lipsă de cvorum, transmite Agerpres. CSM trebuia să ia o decizie în privinţa validării în funcţie a noului şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Adina Florea.

Înainte de începerea plenului, preşedintele CSM, Lia Savonea, a afirmat că, în cazul în care nici miercuri nu va fi cvorum de şedinţă, se va discuta pentru a vedea "calea de urmat".

"Eu vă asigur că nu sunt tensiuni, că sunt relaţii strict instituţionale. Eu mă aştept să fie cvorum, şi nu numai pentru validarea concursurilor de la SIIJ, ci şi pentru rezolvarea situaţiei de la INM şi a unor colegi care au situaţii în aşteptare", a declarat preşedintele CSM.

Ea a spus că urmează vacanţa judecătorească, membrii Consiliului vor intra în concediu, iar lucrările aflate în dezbaterea plenului au caracter urgent.

Întrebată dacă este necesar să se aştepte raportul GRECO până la luarea unei decizii în cazul şefei SIIJ, Lia Savonea a susţinut că doreşte ca această chestiune să fie discutată în Consiliu.

"Mi se pare cel puţin ironic ca tu să impuţi lipsa de dialog, dar tu de fapt să nu te prezinţi la şedinţă. Noi suntem deschişi, din prima şedinţă am fost deschişi pentru dialog, să ne spunem deschis fiecare părerea, însă din păcate lucrul acesta nu se poate realiza", a susţinut şefa CSM.

Cât priveşte "urgenţa" numirii Adinei Florea la SIIJ, preşedintele CSM a subliniat că pentru ea este o urgenţă să respecte legea.

Preşedintele CSM a declarat, totodată, că are o relaţie bună cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall. "Nu sunt adepta teatrului scurt sau scenetelor în faţa dumneavoastră. Eu am o relaţie bună cu doamna ministru şi fiecare răspunde pentru felul în care înţelege să se poziţioneze", a afirmat Savonea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 18°C 17°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 21°C 19°C
BRASOV 19°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI