Plen comun pe 14 noiembrie pentru comemorarea Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, moment important în lupta poporului împotriva regimului

Revolta Anticomunistă de la Braşov din 1987
Revolta Anticomunistă de la Braşov din 1987
26 octombrie 2022, 13:44

La 15 noiembrie este marcată Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, în amintirea tuturor celor care s-au ridicat la Braşov să lupte pentru apărarea drepturilor individuale împotriva conducerii comuniste.

La 14 noiembrie 1987, muncitorii de la uzina Steagul Roşu din Braşov primesc salariile reduse, fără să le fie oferite explicaţii în acest sens de către reprezentanţii conducerii. O parte dintre muncitori refuză să înceapă activitatea, acestora li se alătură şi ceilalţi muncitori sosiţi la lucru în dimineaţa zilei de 15 noiembrie. Se adună în faţa Palatului Administrativ şi scandează împotriva conducerii întreprinderii, după care pornesc în marş spre sediul prefecturii, fiind susţinuţi şi de alţi braşoveni. Traseul include sediul Comitetului Judeţean de Partid, unde nu reuşesc să obţină niciun rezultat în urma discuţiilor cu primarul. Protestul strânsese deja câteva mii de braşoveni, aceştia scandau împotriva conducerii de partid şi de stat. Pe acest fond, autorităţile trimit trupele de intervenţie ale Securităţii care ocupă poziţii de luptă. În faţa baricadei acestora mulţimea se dispersează şi, în zilele următoare, încep arestările, potrivit www.memorialsighet.ro.

În perioada 16-25 noiembrie 1987 peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate la Braşov şi la Bucureşti. În data de 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetării, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca la 3 decembrie să fie condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 luni şi 3 ani de închisoare, care erau realizate prin muncă corecţională. Pentru solidarizarea cu aceştia, un grup de studenţi de la Facultatea de Mecanică din Braşov au scris mesaje împotriva conducerii comuniste în sălile universităţii şi au fost exmatriculaţi, pentru ca la 22 decembrie 1987, trei studenţi de la Facultatea de Silvicultură din Braşov care au protestat faţă de sentinţele date şi împotriva arestării muncitorilor de la Steagul Roşu, să fie arestaţi şi anchetaţi şi ulterior exmatriculaţi şi angajaţi ca muncitori necalificaţi. În dosarul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, judecătorii de la Judecătoria şi de la Tribunalul Judeţean Braşov au cerut ministrului justiţiei un recurs extraordinar.

Revolta de la Braşov din 15 noiembrie 1987 rămâne în memoria colectivă un moment important privind lupta poporului împotriva regimului comunist, anunţând sfârşitul unei perioade în istoria modernă a României. Marcarea acestei zile prin Legea 215 din 22 iulie 2021 reprezintă recunoaşterea publică a demersului, din 15 noiembrie 1987, muncitorilor şi celorlalţi participanţi din Braşov pentru apărarea drepturilor împotriva unui regim opresiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite