Pledoarie pentru cultură și memorie. Alexander Hausvater: Cultura unește indivizii într-o națiune

8 iunie 2018, 18:10

Cultura israeliană s-a manifestat chiar înainte ca țara să existe, crede regizorul Alexander Hausvater. Ea a funcționat ca un fel de magnet care atrage. Lăsând deoparte valoarea ei artistică și estetică, prin cultura oamenii au înțeles cum pot deveni mai buni. Atât pe plan individual cât și ca cetățeni, arta e legată de spațiul politic.

Emigrat in Israel pe când avea doar 10 ani, Hausvater a cunoscut un mare succes ca regizor pe numeroase scene din lume. După 1990, revine să monteze periodic în România. Poate și pentru că e de părere că a face cultură este un imperativ atât în România, cât și în Israel.

Nepot al regizorului Moni Gelehrter, arhitectul Lou Gelehrter a ținut și el legătura strânsă cu România după ce a emigrat în anii 70 în Israel unde a fost și șeful arhitecților din Ierusalim. Cultura română i-a influențat puternic lucrările atunci când a proiectat unele din cele mai interesante și apreciate clădiri din Ierusalim.

Grija pentru cultură trebuie să vină atât de la fiecare dintre noi, cât și de la politicieni. Și prima formă de respect este, pentru orice popor, utilizarea corecta a limbii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite