COOLTURA

Pledoarie pentru cultură și memorie. Alexander Hausvater: Cultura unește indivizii într-o națiune

De ce e atât de importantă cultura în viaţa unui popor? Care e relaţia cu memoria? Cum se influenţează reciproc culturile diferitelor naţiuni? Răspund la aceste întrebări Alexander Hausvater, binecunoscut regizor - şi Lou Gelehrter, reputat arhitect, ambii originari din România, şi care-au făcut cariera in Israel. Descoperim, printre altele, cum conceptul de spaţiu mioritic al lui Blaga a influenţat construcţia unora dintre cele mai moderne şi frumoase clădiri din Ierusalim.

08 Iunie 2018, 18:10 |
COOLTURA Pledoaie pentru cultură și memorie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cultura israeliană s-a manifestat chiar înainte ca țara să existe, crede regizorul Alexander Hausvater. Ea a funcționat ca un fel de magnet care atrage. Lăsând deoparte valoarea ei artistică și estetică, prin cultura oamenii au înțeles cum pot deveni mai buni. Atât pe plan individual cât și ca cetățeni, arta e legată de spațiul politic.

Emigrat in Israel pe când avea doar 10 ani, Hausvater a cunoscut un mare succes ca regizor pe numeroase scene din lume. După 1990, revine să monteze periodic în România. Poate și pentru că e de părere că a face cultură este un imperativ atât în România, cât și în Israel.

Nepot al regizorului Moni Gelehrter, arhitectul Lou Gelehrter a ținut și el legătura strânsă cu România după ce a emigrat în anii 70 în Israel unde a fost și șeful arhitecților din Ierusalim. Cultura română i-a influențat puternic lucrările atunci când a proiectat unele din cele mai interesante și apreciate clădiri din Ierusalim.

Grija pentru cultură trebuie să vină atât de la fiecare dintre noi, cât și de la politicieni. Și prima formă de respect este, pentru orice popor, utilizarea corecta a limbii.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI