Plătim aproape dublu pentru lemnul de foc față de anul trecut. Asta deși prețul lemnului care pleacă de la unitățile Regiei Naționale a Pădurilor a crescut cu numai câțiva lei

5 noiembrie 2021, 20:24

În România, 3,5 milioane de gospodării sunt încălzite exclusiv cu lemne de foc.

Nu îmi convine, dar ce pot să fac? Păi stăm și fără foc, că altfel… Mai tremurăm, dar eu la vârsta mea sunt terminat„, spune nea Ștefan, în vârstă de 84 de ani.

Potrivit președintelui Asociației industriei lemnului – Prolemn, Constantin Tobescu, un metru cub de lemn a ajuns să coste la munte în jur de 500 de lei, de la 250-300, cât era anul trecut. La câmpie, costul era de 400 de lei pe metru cub, acum este 600-700 de lei. La distribuitorii mari din orașe, prețul sare către 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat.

De vină pentru aceste majorări ar fi creșterea prețurilor pentru transport și îngreunarea procedurii de exploatare pentru micii proprietari de pădure, ceea ce a dus la un blocaj pe piața lemnului.

Constantin Tobescu, președinte Prolemn: „Pur și simplu, oamenii nu au acces la proprietatea lor, la lemnul de foc, să-și recolteze 3 metri cubi de lemn, să-și ducă lemnul acasă, pentru că administrația silvică e blocată prin SUMAL 2.0„.

Interesant este că, deși vorbim de o dublare a costurilor, prețul unui metru cub de lemn de foc vândut de Romsilva a crescut față de anul trecut cu numai câțiva lei.

Bogdan Boghian, șef Birou, Exploatare și Valorificare Lemn, Romsilva: „Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul lemnului de foc care pleacă de la unitățile Regiei Naționale a Pădurilor a crescut de la o medie de 176 de lei la 183 de lei, anul acesta. Principalele cauze care au determinat acest lucru sunt creșterea cheltuielilor de exploatare„.

Romsilva poate asigura maximum 20% din cererea de pe piața noastră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite