CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

Plasticul aruncat în mare se întoarce înapoi în farfuria noastră prin carnea de pește. Pescarii spanioli adună săptămânal tone de deșeuri din Mediterana

Ca să combată poluarea din Marea Mediterană, pescarii din mai multe porturi spaniole strâng, cu regularitate, deşeurile din plastic.

27 Martie 2019, 14:00 (actualizat 27 Martie 2019, 15:38) Știrile TVR |

Sute de tone de gunoaie au fost adunate de pescarii spanioli începând din 2014, când au început să colaboreze cu oamenii de știință pentru studierea efector poluării asupra mării. Rezultatele sunt îngrijorătoare, mai ales că cele mai recente studii din Spania arată că plasticul ajunge în țesuturile delfinilor.

Santiago Garcia, biolog: "Cele mai bune rezultate sunt obţinute în Marea Alboran, între Malaga şi Capul Pisicii, unde am găsit 20 de kilograme de plastic pe kilometru pătrat."

Pescarii din mai multe porturi din sud-estul Spaniei colaborează la aceste studii adunând deșeurile de plastic pe care le găsesc la suprafață.

Francisco Ruso, pescar: "Dacă nu am fi noi, deşeurile acestea ar ajunge la mal pentru că nu se pot lăsa pe fundul mării. Așa că avem și rolul de gunoieri."

Plasticul reprezintă 95 la sută din reziduurile care plutesc în apele Marii Mediterane, iar majoritatea deșeurilor provin din industrie și din turism.

Studiile confirmă că o parte din plasticul aruncat în mare ajunge acum și în circuitul alimentar, iar consumul de pește expus la contaminare poate provoca boli grave.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI