Plasticul aruncat în mare se întoarce înapoi în farfuria noastră prin carnea de pește. Pescarii spanioli adună săptămânal tone de deșeuri din Mediterana

27 martie 2019, 14:00

Sute de tone de gunoaie au fost adunate de pescarii spanioli începând din 2014, când au început să colaboreze cu oamenii de știință pentru studierea efector poluării asupra mării. Rezultatele sunt îngrijorătoare, mai ales că cele mai recente studii din Spania arată că plasticul ajunge în țesuturile delfinilor.

Santiago Garcia, biolog: „Cele mai bune rezultate sunt obţinute în Marea Alboran, între Malaga şi Capul Pisicii, unde am găsit 20 de kilograme de plastic pe kilometru pătrat.”

Pescarii din mai multe porturi din sud-estul Spaniei colaborează la aceste studii adunând deșeurile de plastic pe care le găsesc la suprafață.

Francisco Ruso, pescar: „Dacă nu am fi noi, deşeurile acestea ar ajunge la mal pentru că nu se pot lăsa pe fundul mării. Așa că avem și rolul de gunoieri.”

Plasticul reprezintă 95 la sută din reziduurile care plutesc în apele Marii Mediterane, iar majoritatea deșeurilor provin din industrie și din turism.

Studiile confirmă că o parte din plasticul aruncat în mare ajunge acum și în circuitul alimentar, iar consumul de pește expus la contaminare poate provoca boli grave.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă