O şansă pentru bolnavii cu imunodeficienţă. România ar putea colecta plasma pentru export, la schimb cu imunoglobulina

România vrea să devină exportator de plasmă sanguină şi astfel să aibă prioritate în procurarea imunoglobulinei, tratamentul vital pentru bolnavii care au probleme cu sistemul imunitar. Primul pas este modernizarea centrelor de tranfuzii de sânge pentru ca donarea de plasmă să fie posibilă, iar autorităţile şi-au propus să facă acest lucru pînă la finalul anului. Acum în România există peste 19 mii de doze de imunoglobulină, stoc suficient pentru patru luni.

11 Iulie 2019, 20:26 Știrile TVR |
O șansă pentru bolnavii cu imunodeficiență
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Alexandra a fost diagnosticată acum doi ani cu imunodeficienţă primară, o boală rară care apare ca urmare a unui defect genetic al sistemului imunitar.

Viața femeii depinde de imunoglobulină. Substanța se produce din plasma umană, dar deocamdată nu și în România. Pentru că centrele de transfuzii nu au dotările necesare pentru recoltare și colectare.

Și această mama trăiește cu spaima că nu va mai găsi tratamentul vital pentru băiatul ei. Cu atât mai mult, cu cât a pierdut deja un copil cu aceeași afecțiune.

În România sunt mii de pacienți care au nevoie de tratament. Și un singur distribuitor care acoperă necesarul.

Autoritățile au în plan reorganizarea centrelor de transfuzie, pentru ca și la noi să se poată colecta plasmă, ca apoi să meargă la export.

În afară de reorganizarea sistemului de transfuzii este nevoie de dotarea și pregătirea personalului. Noi ne propunem la Ministerul Sănătății să putem face asta înainte de finalul anului și după aceea să vorbim despre export, fracționare și pașii firești”, spune ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

În urmă cu doi ani, România s-a confruntat cu o criză a imunoglobulinei, fatală, pentru unii pacienți.

În alte țări din Europa, autoritățile au făcut parteneriate public-private și au înființat centre de donare a plasmei. Fiecare donator primește între 25 și 50 de euro pentru fiecare donare.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în 10 ani, 40 la sută dintre pacienții care au nevoie de imunogobulină nu vor mai avea acces la tratament, dacă numărul donatorilor nu va crește.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI