O şansă pentru bolnavii cu imunodeficienţă. România ar putea colecta plasma pentru export, la schimb cu imunoglobulina

11 iulie 2019, 20:26

Alexandra a fost diagnosticată acum doi ani cu imunodeficienţă primară, o boală rară care apare ca urmare a unui defect genetic al sistemului imunitar.

Viața femeii depinde de imunoglobulină. Substanța se produce din plasma umană, dar deocamdată nu și în România. Pentru că centrele de transfuzii nu au dotările necesare pentru recoltare și colectare.

Și această mama trăiește cu spaima că nu va mai găsi tratamentul vital pentru băiatul ei. Cu atât mai mult, cu cât a pierdut deja un copil cu aceeași afecțiune.

În România sunt mii de pacienți care au nevoie de tratament. Și un singur distribuitor care acoperă necesarul.

Autoritățile au în plan reorganizarea centrelor de transfuzie, pentru ca și la noi să se poată colecta plasmă, ca apoi să meargă la export.

În afară de reorganizarea sistemului de transfuzii este nevoie de dotarea și pregătirea personalului. Noi ne propunem la Ministerul Sănătății să putem face asta înainte de finalul anului și după aceea să vorbim despre export, fracționare și pașii firești”, spune ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

În urmă cu doi ani, România s-a confruntat cu o criză a imunoglobulinei, fatală, pentru unii pacienți.

În alte țări din Europa, autoritățile au făcut parteneriate public-private și au înființat centre de donare a plasmei. Fiecare donator primește între 25 și 50 de euro pentru fiecare donare.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în 10 ani, 40 la sută dintre pacienții care au nevoie de imunogobulină nu vor mai avea acces la tratament, dacă numărul donatorilor nu va crește.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă