Planurile pentru investiții și cheltuieli ale noului guvern se bazează în mare măsură pe fondurile europene. 70 de miliarde de euro vor fi alocați în următorii 10 ani pentru autostrăzi

24 noiembrie 2021, 21:56

70 de miliarde de euro vor fi cheltuiți în următorii 10 ani pentru construcția de autostrăzi, potrivit unui plan prezentat de Sorin Grindeanu la audieri. Dar s-a ferit să promită un anumit număr de kilometri finalizați în mandatul său. Până la sfârșitul anului crede că e posibilă deschiderea circulației pe câțiva kilometri din tronsonul Tg Mureș – Ungheni și eventual alți 25 de km pe lotul 2 din Sebeș – Turda, unde au apărut însă probleme din cauza unor alunecări de teren.

SORIN GRINDEANU, propus la Ministerul Transporturilor: Este absolut necesar să se treacă Carpații nu doar pe tronsonul Sibiu – Pitești, cu autostrăzi, pentru că în acest mod se reduce decalajul dintre provinciile țării. Atât în PNRR, cât și în noul exercițiu bugetar 2021 – 2027, fondurile europene legate de infrastructura feroviară, totale, sunt de peste 10 miliarde de euro.

Investițiile vor reprezenta 7% din PIB. În același timp, cheltuielile sociale vor crește, ca să acopere inflația de peste 7 procente din acest an. Întrebat insistent, ministrul propus al Muncii a evitat să spună dacă aleșii locali vor primi pensii speciale de la anul.

MARIUS BUDĂI, propus pentru Ministerul Muncii: Măsurile pentru perioada următoare vizează majorarea alocațiilor, a salariilor, a pensiilor, dar și acordarea de ajutoare pentru această perioadă grea, pentru persoanele vulnerabile în fața acestui val de scumpiri.

Banii pentru toate aceste proiecte trec prin Ministerul Finanțelor, care ar urma să fie condus de Adrian Câciu. Prima lui grijă va fi să aloce rapid sumele pentru ministerele care altfel nu-și pot plăti angajații în decembrie.

ADRIAN CÂCIU, propus pentru Ministerul Finanțelor: Banii sunt în bugetul general consolidat, trebuie alimentat bugetul asigurărilor sociale  de stat, nu cu o sumă mare, dar trebuie alimentat. Avem de finanțat Sănătatea, sunt deconturi întârziate. Pe partea de salarii, în sistemul sanitar, de rezolvat această problemă și am găsit sursa de finanțare. Cu o condiție: de a menține deficitul așa cum a fost el asumat, la 7,13.

Cât despre bugetul de anul viitor, ministrul propus la Finanțe spune că va ține cont de măsurile din programul de guvernare și de situația macroeconomică, afectată de dezechilibre multiple, inclusiv de o datorie publică îngrijorătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite