Planurile de extindere a aeroporturilor din țară, amânate din cauza pandemiei

18 ianuarie 2022, 17:35

Construcția noului terminal de pasageri al aeroportului „Henri Coandă” ar trebui să fie gata anul acesta, conform Programului Strategic de Dezvoltare, aprobat prin lege. Pentru moment, sunt aproape finalizate doar expropierile. Conducerea aeroportului vrea acum să decaleze cu șase ani investitile care prevăd, printre altele, și realizarea unei platforme cargo.

George Dorobanțu, director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti: „E o perioadă în care trebuie să ne pregătim, să începem niște investiții dar nu avem suficient cash să le facem la nivelul pe care îl așteptam în trecut. Acea amânare cu șase ani este un termen suficient de permisiv pentru noi să parcurgem toți acești pasi procedurali și legali și să și finalizam investiția respectivă”.

Încasările aeroportului au scăzut după ce traficul de pasageri s-a redus dramatic. Acum la jumătate față de cum era înainte de pandemie. Pentru început, va fi actualizat studiul de fezabilitate.

Noul terminal de pasageri ar urma să fie construit pe un teren din zona de est a aeroportului. Va fi compus din două module, fiecare cu o capacitate de procesare de 1500 de pasageri pe oră, pentru fiecare flux, Sosiri și Plecări. Planul mai prevede construcția a 25 de porți de îmbarcare.

Și al doilea cel mai mare aeroport al țării, „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, și-a revizuit planurile de extindere tot din cauza traficului redus de pasageri și a veniturilor mai mici.

Specialiștii susțin însă că investițiile ar trebui realizate din timp pentru a fi gata când traficul de pasageri vă reveni la valori normale.

Pentru moment, marile aeroporturi vor să continue investiiile de modernizare în terminalurile actuale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă