Planul naţional de combatere a cancerului nu conţine măsuri antitutun recomandate la nivel european, potrivit unor organizații neguvernamentale de profil

Fumatul un pericol
Fumatul un pericol
4 februarie 2022, 13:43

Reprezentanţii organizaţiilor avertizează asupra faptului că Planul naţional de combatere a cancerului include capitolul de prevenţie a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile abia ca al treilea obiectiv definit, în condiţiile în care prevenţia ar trebui să fie prioritară.

Conform sursei citate, măsurile propuse, respectiv promovarea unui stil de viaţă sănătos, pliante şi conferinţe sunt în contradicţie cu cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind eficiente în reducerea consumului de tutun, existând numeroase date ştiinţifice care arată ineficienţa lor, în condiţiile în care sunt abordate izolat de măsurile de reducere a accesibilităţii şi atractivităţii produselor din tutun.

„Un alt exemplu concret care arată nevoia de amendare a măsurilor prevăzute în plan este abordarea propusă legată de cancerul bronhopulmonar, aflat pe primul loc de ani de zile în România la sexul masculin, reprezentând o patologie cu legătură incontestabilă directă cu consumul de tutun în peste 90% dintre cazuri”, au semnalat ONG-urile.

Acestea menţionează că din plan lipsesc acţiuni de reducere a consumului de tutun, precum actualizarea legii antifumat, cu aspecte care ţin de reglementarea tutunului încălzit şi ţigării electronice, alocarea de fonduri suficiente şi extinderea reţelei de cabinete de consiliere a fumătorilor sau introducerea în regim de urgenţă a atestatului de tabacologie.

Pandemia COVID-19 a afectat disproporţionat persoanele care suferă de efectele fumatului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumătorii prezintă un risc crescut de boală severă în caz de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, a punctat Iniţiativa 2035 Fără Tutun.

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală şi academică a României a adus în atenţia factorilor de decizie, cu susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis, prima strategie naţională integrată de reducere a consumului de tutun, „2035 – Prima generaţie fără tutun din România”.

Obiectivul principal al strategiei este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populaţia cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, a semnalat Iniţiativa 2035 Fără Tutun.

„Ne exprimăm suprinderea că niciunul dintre elementele acestei strategii nu şi-a găsit locul în varianta prezentată public a Planului naţional de combatere a cancerului. Considerăm că este vital ca cetăţenii României, mai ales generaţiile viitoare, să poată beneficia direct de o schimbare de paradigmă a prevenţiei în sănătatea publică, printr-o abordare sustenabilă şi bazată pe dovezi ştiinţifice a factorilor de risc majore pentru bolile netransmisibile (alcool, alimentaţie deficitară, sedentarism, management insuficient al stresului sau somnului etc). În acest context, ne manifestăm încrederea că varianta preliminară a Planului naţional de combatere a cancerului va fi semnificativ revizuită în ceea priveşte măsurile pentru reducerea consumului de tutun, ţinând cont de recomandările şi opiniile comunităţii ştiinţifice şi medicale”, a adăugat sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite