Planul Guvernului de a reduce cheltuielile bugetare se naște greu. Sănătatea, exceptată de la înghețarea angajărilor

25 aprilie 2023, 17:24

Măsurile de reducere a cheltuielilor de la bugetul de stat vor include cel mai probabil înghețarea angajărilor. Vor fi și excepții, explică seful PSD, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu. preşedintele PSD: Nu vorbim de posturi unice, de exemplu un șoferul unei școli să nu mai fie angajat. Va fi execptie pentru zona medicală, în rest nu vor fi excepții.

Premierul Nicolae Ciucă se arată mai rezervat. Deocamdată proiectul de ordonanță e doar un document de lucru și sunt așteptate încă analize de la Finanțe. De altfel niciuna dintre măsuri nu va putea fi aplicată de la 1 mai, pentru că timpul e foarte scurt, spune șeful Guvernului.

Admite însă că s-a luat în calcul interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Măsură nu ar fi constituțională, pentru că încalcă dreptul la muncă și pensie. Exista însă posibilitatea supraimpozitarii veniturilor în anumite condiții.

Premierul Nicolae Ciucă: Ideea de bază a fost despre cei care au salarii mai mari decât președintele țării Și privați? Nu am discutat chestiunea aceasta, așteptam să se vină cu măsura. În acest moment analizăm posibilitatea de a chibzui bugetul fără referire la măsuri de înghețare a salariilor sau altfel de măsuri nemotivate.

Și ministrul Muncii da asigurări că nu vor fi salarii înghețate în sectorul public.

Marius Budăi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat, au fost majorate de la 1 ianuarie, ci de o neintervenție asupra legii salarizării, o decizie care se va lua în Coaliție.

USR condamnă vehement măsurile luate în calcul de coaliție.

Cătălin Drulă, preşedinte USR: Sunt numai niște cosmetizări și discuții de fațadă, iar intenția e clară, creșterea taxelor și scumpiri în continuare, planul acestei coaliție este să continue inflația. Măsură corectă e cea de desființare a pensiilor speciale.

Grija Guvernului față de buget e târzie, acuză și parlamentarii AUR. Soluția pentru cheltuieli reduse e reorganizarea teritorială.

Antonio Andrușceac, deputat AUR: Soluția era de comasare a mai multor UAT-uri, reducerea numărului lor undeva la jumătate. Așa cum am cerut diminuarea numărului de parlamentari.

Între timp sindicatele au declanșat proteste și amenință cu greve generale dacă veniturile rămân la nivelul actual.

Marius Nistor, preşedinte FSE Spiru Haret: Avem nevoie de o salarizare corectă, motivantă, pentru cei care lucrează în sistemul de învățământ. Nu mai putem accepta cuvintele frumoase. Din 22 mai este posibila declanșarea grevei generale.

Șefii coaliției au răspuns și îngrijorărilor exprimate de primarii orașelor din Romania în ultimele doua zile cu privire la reducerile de cheltuieli. Blocarea proiectelor europene e exclusa, susțin Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Dimpotrivă, noile masuri ar putea face că primăriile să aibă mai mulți bani pentru investiții, a adăugat liderul PSD.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă