Cetățenii Uniunii Europene trebuie să aplice pentru obținerea unui statut special dacă vor să mai locuiască în Marea Britanie după Brexit. Este unul din punctele planului prezentat de premierul Theresa May în parlamentul de la Londra. Bruxelles-ul cere guvernului britanic garanții suplimentare și mai multă claritate.
Theresa May, premierul Marii Britanii: "Vreau să îi asigur pe deplin pe oameni că, în baza acestor planuri, nici unui cetăţean al UE aflat acum, în mod legal, în Marea Britanie nu i se va cere să plece în momentul în care Marea Britanie va ieşi din UE. Vrem ca voi să rămâneţi. "
Punerea în practică a acestei declarații de intenție nu se anunță ușoară. Nici măcar pentru cei care au toate documentele legale și stau de mult timp în Regat.
Până la ieșirea din Uniune, drepturile cetățenilor europeni rămân neschimbate, însă după Brexit va fi nevoie de un așa numit statut de stabilit în Marea Britanie. Nu se obține automat, ci după ce solicitantul trece de un filtru care atestă că îndeplinește standardele. Cel care are rezidență permanentă și 5 ani în Regat se califică cu prioritate. Va avea aceleași drepturi ca ale unui britanic în materie de sănătate, educație, facilități sociale și pensie.
Totul este prevăzut în documentul de 15 pagini prezentat de premierul britanic în Parlament.
Situația se complică pentru cei care nu locuiesc de 5 ani în Regat.
Theresa May: "Fiecare cetăţean european cu rezidenţă sub 5 ani, care a ajuns aici înainte de data limită ce va fi specificată, va putea sta până când face 5 ani ca să aplice pentru statutul de stabilit în Marea Britanie."
Nu este clar care va fi termenul limită pentru îndeplinirea condiției de 5 ani în Marea Britanie.
Semne de întrebare se mențin și în privința rezidenței temporare. Actualul proces de solicitare a rezidenței permanente presupune completarea unui formular de 85 de pagini, ce include venituri, locuință, studii, familie și acte justificative ce pot merge și cu un deceniu în urmă.