Plantaţiile de lavandă din Bulgaria nu mai sunt rentabile

Plantaţiile de lavandă, tot mai extinse în Bulgaria în ultimii ani, nu mai sunt aşa rentabile. Până acum, această plantă s-a dovedit extrem de folositoare pentru fermieri, aşa că peisajul a devenit violet în mare parte din ţară. Dar după cum merg lucururile, nu va rămâne aşa pe termen lung.

19 Iulie 2021, 14:50 |

Bulgarii s-au grăbit să crească lavandă dupa ce au constatat că au o climă asemănătoare regiunii franceze Provence, dar şi forţă de muncă ieftină şi abundenţă de terenuri cultivabile. Ţara a fost invadată pur şi simplu de "aurul violet". Plantaţiile au ajuns să acopere 20.000 de hectare, iar producţia de ulei de lavandă a ajuns la 600 de tone pe an.

Dar au apărut probleme de supraproducţie - care, alături de cele legate de calitate, au început să afecteze preţurile. După ce ajunsese la 120 de lei pe kilogram, uleiul exportat în principal către Franţa şi Statele Unite s-a înjumătăţit acum.

Noile preţuri au descurajat însă mulţi cultivatori care se gândesc să renunţe la afacerea cu lavandă şi să planteze altceva.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI