Plângere depusă în instanță în SUA de 4 edituri, după difuzarea masivă de cărți pe internet în perioada de izolare

Patru edituri importante au depus luni o plângere într-o instanţă din Statele Unite împotriva unei biblioteci digitale care a oferit cititorilor acces liber la peste un milion de cărţi în perioada de izolare la domiciliu, informează AFP, preluată de Agerpres.

02 Iunie 2020, 11:35 (actualizat 02 Iunie 2020, 11:55) |
Semnul care marchează drepturile de autor

Dată în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, platforma vizată, Internet Archive, a creat în luna martie "o librărie naţională de urgenţă", care propunea cititorilor aproximativ 1,4 milioane de cărţi digitale accesibile în regim de lectură gratuită, ca reacţie, conform declaraţiilor reprezentanţilor săi, la închiderea bibliotecilor pe durata pandemiei de coronavirus.

Editurile Hachette, HarperCollins, John Wiley & Sons şi Penguin Random House au considerat că iniţiativa reprezintă un act de piraterie online, realizat sub pretextul interesului general.

"Internet Archive implementează şi promovează încălcarea drepturilor de autor la scară mare", a denunţat Maria Pallante, preşedintele Asociaţiei editorilor americani, din care fac parte şi cele patru edituri care au demarat acţiunea în instanţă.

"Scanând şi difuzând pe internet opere literare pentru care nu poate să se prevaleze de niciun drept legal sau contractual, Internet Archive deturnează într-o manieră intenţionată investiţiile financiare şi intelectuale ale scriitorilor şi editorilor şi calcă în picioare, cu nepăsare, legile adoptate de Congres în domeniul drepturilor de autor", a continuat ea.

Internet Archive, o companie californiană specializată în arhivare online, afirmă la rândul său că s-a consultat cu administratori de biblioteci şi cu experţi din domeniul juridic, care au ajuns la concluzia că librăria sa de urgenţă funcţionează într-un cadru legal, care conciliază interesul publicului cu cel al beneficiarilor drepturilor de autor.

John Bergmayer, reprezentant al Public Knowledge, o asociaţie care apără drepturile consumatorilor, regretă depunerea acestei plângeri în instanţă. Potrivit declaraţiilor sale, înfiinţarea librăriei digitale gratuite a fost justificată în timpul pandemiei, deoarece majoritatea cărţilor tipărite erau, de facto, inaccesibile publicului larg.

"Îi îndemnăm pe legislatori să creeze o lege care să clarifice dreptul bibliotecilor de a face volumele imprimate să devină accesibile pentru clienţi în format electronic, pentru ca ele să poată fi utile pentru alegători în situaţii de urgenţă", a declarat John Bergmayer.

"Nu există nicio diferenţă între ceea ce face Internet Archive şi oamenii care aruncă o cărămidă în vitrina unei băcănii, distribuie alimentele sustrase şi apoi se felicită pentru că au făcut un serviciu public", a ripostat Douglas Preston, reprezentant al Authors Guild, o organizaţie profesională care reprezintă interesele scriitorilor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI