Planeta Mercur a trecut prin fața Soarelui. Fenomenul a putut fi observat din țara noastră

Planeta Mercur a pus la cale, luni, un spectacol rar: a defilat prin fața Soarelui, iar pământenii au putut admira imaginile. Evident, nu cu ochiul liber, ci cu ajutorul unui telescop sau măcar cu un binoclu dotat, neapărat, cu filtre solare. Fenomenul a fost vizibil și din România.

11 Noiembrie 2019, 14:56 (actualizat 11 Noiembrie 2019, 19:38) |
Mercur a trecut prin fața Soarelui
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Planeta Mercur a traversat, luni, discul Soarelui, fenomenul fiind vizibil pe jumătate din România, începând cu ora 14.35 și până a apus astrul, în jurul orei 17.00, anunță Observatorul Astronomic din București.

Cine a ratat spectacolul oferit de planeta Mercur va mai avea de așteptat mai bine de un deceniu până la un nou tranzit.

De aproape 200 de ori mai mică decât Soarele, Mercur este cea mai ascunsă planetă din sistemul solar.

Variațiile de temperatură între zi și noapte sunt de câteva sute de grade și nu are niciun pic de aer.

Specialiştii avertizează că fenomenul observat cu ochiul liber poate provoca orbire.

Tranzitul nu poate fi observat decât prin instrumente speciale, echipate cu filtre solare, așa că specialiștii de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" recomandă publicului să nu încerce nicio improvizație. Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfășurării fenomenului.

Din România se poate observa aproape jumătate din fenomen, de la începutul tranziției până când apune Soarele, fiind favorizate zonele de sud-est, unde astrul apune mai târziu decât în restul țării.

Tranzitul se poate vedea în totalitate din America de Nord, de Sud și din Oceanul Atlantic.

În România, tranzitul începe în jurul orei 14.35, când Soarele se află la aproximativ 20 de grade deasupra orizontului (mai sus cu câteva grade în sud-est și mai jos în nord-vest). De la acea oră începe să se vadă pe discul Soarelui un disc mai mic (de 192 de ori mai mic decât discul Soarelui), întunecat, care se va mișca din stânga sus spre mijlocul acestuia.

Tranzitul începe destul de târziu pentru România și Soarele va fi din ce în ce mai apropiat de orizont, apunând înainte de maximul fenomenului.

Tranzitul planetei Mercur poate fi urmărit din România până în jurul orei 17.00, când Soarele va apune (16.40, la Iași, 16.53, la București și 17.09, la Timișoara).

Specialiștii de la Observatorul Astronomic spun că oricine dorește să observe fenomenul are de făcut următorii pași: "să găsească un loc de unde Soarele se vede bine și la apus. Orizontul vestic trebuie să fie liber pentru că planeta încă se va afla pe Soare când acesta va fi foarte apropiat de orizont. Soarele poate fi privit în siguranță numai prin filtre, iar planeta nu poate fi văzută decât prin telescop, așa că observarea fenomenului va fi mai dificilă".

Avertismentele specialiștilor sunt clare: "Nu priviți Soarele prin CD-uri, dischete, ochelari de soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că veți orbi. Nu priviți Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice pentru că veți orbi instantaneu. Dacă doriți să vă uitați printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) filtrul, neapărat folie mylar (se găsește la magazinele de astronomie), se pune în fața obiectivului și nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, împreună cu retina dvs.). Nu veți putea da vina pe noi, pentru că v-am avertizat. O metodă sigură pentru observarea fenomenului (și a Soarelui în general) prin telescop/lunetă fără filtru și fără pericol este să nu vă uitați prin ocular, ci să proiectați imaginea Soarelui pe o coală albă", arată o prezentare a Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI