CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS

Plan major de reformă a pensiilor în Franța, prezentat de premier după o săptămână de greve. Din noua lege vor fi eliminate regimurile speciale, cu excepția forțelor de securitate

În Franța, guvernul a încercat să liniștească spiritele cu anunțul legat de principalele direcții ale viitoarei refome a pensiilor. Eliminarea regimurilor speciale, introducerea unui sistem de puncte și a regimului universal, schimbări criticate de sindicate, au rămas în viitoarea lege. Amănunte are corespondentul nostru la Paris, Mihaela Antoche.

11 Decembrie 2019, 20:37 (actualizat 11 Decembrie 2019, 21:19) |

Mult așteptatul anunț al premierului Édouard Philippe a venit după o săptămână de greve și proteste.

Șeful guvernului a detaliat toate schimbările care vor fi incluse în viitoarea lege a pensiilor și a prezentat argumentele pentru fiecare schimbare în parte.

Din noua lege vor fi eliminate regimurile speciale, cu excepția forțelor de securitate, care vor avea în continuare acest statut, vârsta minimă de pensionare va fi 62 de ani, va fi introdus regimul universal, iar calculul viitoarelor pensii va include sistemul de puncte.

Legea se va aplica începând cu generația 1975, iar punctele de pensii se vor ajusta cu inflația.

Édouard Philippe a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea.

Proiectul de reformă a pensiilor va fi prezentat Consiliului de miniștri în ianuarie și va fi discutat în Parlament o lună mai târziu.

După anunțul premierului, marile centrale sindicale, care includ polițiștii, profesorii, lucrătorii de la căile ferate, dar și alte categorii sociale au anunțat că vor continua protestul cu orice risc.

Între timp, greva a ajuns în cea de-a șaptea zi, costurile încep să se vadă, iar la Paris condițiile de transport au devenit insuportabile.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 7°C 10°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 9°C 11°C
BRASOV 9°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI