Pîrvoiu: Dacă Comisia Europeană vine cu un anunț de reformare a Spațiului Schengen, atunci totul se închide. România și Bulgaria rămân pe lista de așteptare încă doi ani

27 decembrie 2022, 11:47

Ministrul austriac al Afacerilor Europene este al patrulea politician de la Viena, după cancelar, ministrul de Interne și cel de Externe, care condiționează aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de reforma sistemului de azil în Uniunea Europeană, o chestiune rămasă nerezolvată încă din perioada crizei migratorii din vara anului 2015.

Lucian Pîrvoiu a comentat, la TVR INFO, poziția Austriei arătând că această țară continuă să patineze pe aceeași ipocrizie, condiționând intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen de niște reforme care depind de cele două țări care sunt foarte dificil de făcut.

Reforma acordului Dublin, de care ține politica de azil, nu a putut fi făcută din 2015, din timpul comisiei Juncker. Am văzut că toate statele nu au fost de acord cu acele cote de migranți. Cine își imaginează ca acest lucru se va schimba acum în câteva luni, pentru ca România să intre în 2023 în spațiul Schengen, așa cum speră autoritățile de la București. Puțin probabil, a explicat jurnalistul TVR Lucian Pîrvoiu.

Dacă Comisia Europeană vine cu un anunț de reformare a Spațiului Schengen, atunci totul se închide. Asta înseamnă ca România și Bulgaria sunt pe lista de așteptare pentru următorii doi ani. Următoarea fereastră de oportunitate ar fi în 2025 când președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de Polonia, o altă țară pe care ne putem baza, așa cum ne-am bazat, dar din păcate nu a fost cu succes, pe Cehia, a arătat Lucian Pîrvoiu.

Politica de azil a Uniunii Europene a traversat diverse eșecuri, generând reacția neașteptată a Austriei în cazul vetoului pe care l-a folosit pentru a bloca accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen. Austria a folosit România, țară care nu se află pe ruta migrației ilegale din Balcanii de Vest, pentru a forța măsuri radicale în vederea stopării fenomenului migrației ilegale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite