Cazul copilului dat afară din spitalul din Oradea a ajuns în atenția ministrului Sănătății după reportajul difuzat miercuri seară, în exclusivitate, de TVR. Nu se pune problema ca părinţii să achite cheltuielile de spitalizare, spune Sorina Pintea. Ministrul recunoaște că familia trebuie ajutată de stat. Problema este că Alex e în continuare îngrijit acasă, deși e în comă.
Alex a fost trimis acasă în stare vegetativă de la Spitalul municipal din Oradea. Din octombrie, familia cu 10 copii se chinuieşte să-l îngrijească. Băiatul nu mai are o parte din craniu după ce a fost lovit de o maşină în timp ce traversa prin loc nepermis, pe 1 septembrie. O comisie de medici a decis că băiatul de 10 ani nu mai poate ocupa patul din spital.
"A stat 27 de zile pe secţia ATI, nu s-a făcut niciun progres. (…) Copilaşul nu mai este de spitalul nostru. Este de un spital de îngrijiri. (…) La noi poate fi internat în cazul în care apare o boală", a subliniat managerul spitalului, Maria Silaghi.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "Niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Niciunul. Niciunul dintre noi nu am putea fi. Deci cadrele medicale trebuie să manifeste empatie şi compasiune. Și înţelegere!".
Alex, la fel ca alţi pacienţi, ar trebui îngrijit într-o instituţie de paliaţie, dar sunt prea puţine locuri.
Se vor găsi soluţii, spune ministrul Sănătăţii, care a cerut ca toată lumea să se implice.
Mihai Sorin Toma, tatăl copilului aflat în comă: "Nu ne-a asigurat nimeni niciun centru. (…) Primisem ceva numere de telefoane ca să sun în Bacău. Acolo este o secţie de paleativ, cum e băiatul, dar a zis că numai 5 zile. (…) Este în comă, face febră, foarte greu. (…) De fapt, am fost aruncaţi afară".
"Salvaţi Copiii ia în calcul trimiterea unei adrese către Avocatul Poporului pentru ca acesta să analizeze în ce mod este respectat dreptul la sănătate al copilului", a subliniat pentru Știrile TVR juristul George Roman, director de programe "Salvați Copiii" .
Părinţii s-au plâns că la spital li s-a vorbit foarte urât și că au fost avertizaţi că va trebui să achite spitalizarea copilului, dacă poliţia va constata că e vinovat pentru accident.
Maria Silaghi, managerul Spitalului municipal Oradea - Înregistrare din 31 ianuarie: "Dacă vom constata asta, probabil va trebui să respectăm legislația în vigoare, să recuperăm sumele (...) Copilul este supravegheat de părinți. În acest caz, părinții trebuie să plătească".
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "A fost un incident, părintele s-a supărat, s-a înţeles altceva, dar nu se pune problema plăţii. (…) Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuială (…) Deci exclus".
"Şi la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală părinţii primesc la externarea celor mici un decont de cheltuieli, dar numai cu titlu informativ, să ştie ce efort financiar a făcut statul cu îngrijirile medicale. Niciodată nu li s-au cerut însă bani pentru spitalizarea copiilor", transmite Diana Brâncuș, jurnalist Știrile TVR.
"Prin Constituţie, tratamentul copiilor este garantat şi gratuit. Deci aceste lucruri nu se discută", subliniază managerul Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Alexandru Ulici.
"Dacă este vorba de un adult care s-a automutilat practic, într-un fel sau altul, chiar fără intenţia de a-şi provoca singur răni, atunci spitalul se poate îndrepta împotriva acestuia, conform legislaţiei în vigoare", spune purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.
Din 2014, legea sănătăţii prevede că spitalele pot recupera cheltuielile medicale şi pentru pacienţii care şi-au făcut rău singuri, chiar fără intenţie. Astfel lasă loc la interpretări.
___________________________
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că nu se pune problema plăţii spitalizării în cazul copilului din Oradea, precizând că părinţilor acestuia li s-a prezentat un decont de cheltuieli, pe care orice spital ''este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare'', şi nu o factură.
"Informația care a apărut în presă a fost oarecum eronată. Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. Am discutat la spital. Repet, i s-a prezentat decontul de cheltuieli pentru perioada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare.Repet, spitalul a acționat corect. A anexat decontul de cheltuieli la biletul de ieșire din spital, iar pentru comportament, cred că au înțeles.
A fost un incident, părintele s-a supărat s-a înțeles altceva, dar nu se pune problema plății.
Referitor la acea lege cu recuperarea cheltuielilor de spitalizare. Din câte știu eu, și cred că știu destul de bine, copiilor nu li se aplică, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.