Pink Floyd lansează prima piesă muzicală din ultimii 28 de ani în sprijinul Ucrainei

8 aprilie 2022, 08:09

Este prima melodie pe care trupa o lansează după 28 de ani, iar fondurile colectate în urma acesteia vor fi donate pentru asprijini umanitar Ucraina, se precizează în comunicatul Pink Floyd.

Piesa este interpretată de chitaristul David Gilmour, bateristul Nick Mason, basistul Guy Pratt și de Nitin Sawhney, care va cânta la clape.

Partea vocală este interpretată de cântărețul ucrainean Andriy Khlyvniuk, membru al formației Boombox. Imaginile cu Khlyvniuk care cânta o melodie vibrantă, scrisă în timpul Primului Război Mondial, în centrul Kievului s-au viralizat rapid, iar cântecul a devenit imnul neoficial al rezistenței ucrainene.

David Gilmour, care are o noră ucraineancă și nepoți, a spus că a fost emoționat de interpretarea lui Khlyvnyuk într-o piață din Kiev, în care se vede acoperișul auriu al unei biserici  și cu atmosfera liniștită a unui oraș fără trafic, dar în care zgomotele războiului se aud pe fundal.

Interpretul ucrainean s-a alăturat armatei pentru a lupta să-și apere țara. În prezent, este internat în spital după ce a fost rănit în urma unei explozii.

„Noi, la fel ca mulți alții, am simțit furia și frustrarea acestui act josnic îndreptat împotriva unei țări independente, pașnice și democratice, care a fost invadată și a cărui populație este ucisă de una dintre marile puteri ale lumii”, a declarat David Gilmour, de la Pink Floyd.

Imaginea asociată melodiei este cea a florii-soarelui, floarea națională a Ucrainei, dar face referire și la gestul unei femei în vârstă, care a oferit semințe de floarea-soarelui soldaților ruși.

În 2014, formația Pink Floyd a lansat albumul „The Endless River”, care conține preponderent muzică ambiental-instrumentală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite