Ping pong pe legile justiției. IICJ și Parchetul General cer retrimiterea legilor la ministerul Justiției

26 octombrie 2017, 20:57

Prima care a cerut ca legile Justiției să ajungă înapoi la minister a fost Cristina Tarcea. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție îl acuză pe Tudorel Toader că a transferat responsabilitatea acestor legi unei comisii fără competențe legale.

„Solicit preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi Comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, arată șefa ICCJ.

Opinia e împărtășită de procurorul general și de unii judecători din CSM.

Ministrul Justiției a venit cu noi explicații, astazi, la CSM.

Opoziția magistraților a provocat iritarea decidenților politici.

Coaliția PSD-ALDE a fixat deja calendarul pentru comisia specială, condusă de autorul OUG 13, Florin Iordache. Liviu Dragnea vrea ca pachetul pe justiție să fie adoptat în Parlament până la Crăciun, fără să se mai aștepte recomandarea Comisiei de la Veneția. Singura concesie: președintele nu va mai fi eliminat din procedura de numire a procurorilor șefi. În schimb, Inspecția Judiciară va deveni autonomă, scoasă de sub controlul CSM, dar obligată să prezinte un raport anual în fața Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite