Nervozitatea este în creştere la Moscova, după ce aviaţia turcă a doborât marţi un avion rusesc Suhoi 24. Preşedintele Vladimir Putin a precizat că relatiile dintre cele două ţări vor fi profund afectate. Comunitatea internaţională cere cu insistenţă Rusiei şi Turciei să evite escaladarea tensiunii.
Prima reacţie a fost în stradă: moscoviţii au bombardat ambasada Turciei cu ouă şi roşii şi au cerut măsuri de răspuns severe. Ministerul Apărării a anunţat că vor fi trimise în Siria sisteme moderne de rachete antiaeriene S 300 sau chiar S 400, iar avioane de interceptare vor escorta bombardierele care execută misiuni în Siria.
Crucişătorul Moskva, dotat şi cu baterii de rachete antiaeriene similare sistemelor S 300, a fost mutat în apele siriene, mai aproape de Turcia.
Ankara a anunţat că nu doreşte escaladarea crizei, dar va continua să ia măsurile necesare pentru a-şi apăra suveranitatea. Turcia a difuzat o înregistrare a somaţiilor adresate de piloţii săi avionului rusesc.
Unul dintre cei doi piloţi a scăpat cu viaţă şi a ajuns în siguranţă în baza rusă din apropiere de Latakia. Varianta sa este diferita de cea a autorităţilor de la Ankara.
Konstantin Murahtin, pilot: Nu au existat avertizări. Nici semnale radio, nici optice. Nu a existat niciun contact.
Mai mult, avionul rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei doar 17 secunde.
Apar şi primele sancţiuni: preşedintele Putin le-a cerut turiştilor ruşi să evite Turcia, iar agenţiile de turism au anulat deja numeroase excursii. Turcia, o destinaţie favorită a ruşilor, câştigă anual de pe urma acestora peste trei miliarde de dolari. Mai mult, parlamentul de la Moscova a aprobat o lege care permite confiscarea conturilor persoanelor care contestă genocidul armenilor. O decizie care loveşte direct interesele Turciei.