Pilonul II de pensii. R. Crăciun: Se caută resurse într-un loc greșit. Nu poți să sacrifici interesele pe termen lung ale celor care muncesc

21 mai 2018, 10:36

Programul legislativ al Guvernului pe acest an include între altele, ca „prioritate legislativă” și un proiect de lege care vizează pilonul doi de pensii, adică acelea administrate de firme private, nu de stat. În documentul publicat pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul scrie că, de la 1 iulie până la 31 decembrie, contribuțiile de asigurări sociale sunt încasate integral la buget. Acum, din aceste sume, se direcționează 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului este că se va stabili o „contribuție a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuție care „crește anual până la 125 de lei în anul 5″ și va fi „dedusă din impozitul pe venit”. De asemenea, va exista și o contribuție a angajatorului „egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit.

În replica, Asociația pentru Pensii Administrate Privat, împreună cu mai multe organizații profesionale și de afaceri, au dat duminică seara un comunicat in care au cerut menținerea pilonului doi de pensii.

La rândul sau, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat la Antena 3 că varianta suspendării contribuțiilor la Pilonul II de pensii este „o soluție a Comisiei de Prognoză”, cu care nu este de acord și care – citez -„nu se va întâmpla”.

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, a declarat la TVR, că declarațiile contradictorii adaugă un plus de îngrijorare și de incertitudine vizavi de viitor.

Rolul nostru este de a ne îngriji de banii și pensiile viitoare, pe care le gestionăm. Și din acest punct de vedere pentru noi nu există o alternativă la creșterea și înmulțirea banilor clienților noștri, din acest motiv orice măsură venită să aducă atingere veniturilor lor viitoare și banilor care se acumulează nu putem decât să o privim cu opoziție, să nu fim de acord cu ea, a spus Radu Crăciun.

În anul acesta noi ar fi trebui să primim undeva la patru miliarde de lei, bani care ar trebui să intre în conturile celor care au pensii private. În cazul în care în șase luni contribuțiile ar trebui reduse la zero, ar însemna că în fondurile de pensii private ar intra cu două miliarde de lei mai puțin, a explicat președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Cred că se caută resurse într-un loc greșit, pentru că, până la urmă, nu poți să sacrifici  interesele pe termen lung ale românilor care muncesc în momentul de față, pentru niște câștiguri pe termen scurt, a adăugat Radu Crăciun.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite