Piloții militari români au aproape 500 de ore de zbor în Mali. Peste peste 80 de intervenții, în cele 4 luni de misiune

28 februarie 2020, 15:23

În cele 4 luni de misiune în Mali, piloții militari au avut peste 80 de intervenții. Cele mai multe au fost misiuni de supraveghere sau cercetare, însă au fost și cateva în care au salvați militari ai ONU răniți. Printre cei aduși la spital de români au fost egipteni, belgieni și irlandezi.

Cea mai complicată misiune însă a fost la 80-90 de km de baza din Gao. Românii au salvat 2 militari malieni în plină noapte.

Misiunea a fost un succes și pentru că securitatea piloților și a medicilor a fost asigurată de luptătorii din forțele speciale, și ei parte a echipajelor pentru astfel de misiuni complexe.

Militarii ONU salvați de elicopterele românești au ajuns în viață la spitalele de campanie datorită doctorilor care i-au îngrijit la bord. Aceștia sunt medici militari de urgență sau de terapie intensivă cu multă experiență.

Pe lângă teroriștii din zonă, cel mai mare pericol pentru români îl reprezintă vremea. Vara, temperaturile sar de 50 de grade Celsius, iar acum, iarna, sunt de 35-40. Căldură afectează serios performanțele elicopterelor. Oricum aparatele Puma au fost special modernizate pentru misiunea din Mali.

Pentru misiunea ONU din Mali, forțele aeriene au trimis în baza din Gao peste 130 de tone de echipament. Detașamentul românesc este format din 120 de oameni, dintre care 16 sunt piloți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite