EXCLUSIVITATE

Piloții români de F16 din Lituania au avut multiple alerte de interceptare a unor aeronave rusești. Comandantul "Carpathian Vipers": "Au existat situaţii în care am fost alertaţi real de două ori într-o singură zi"

La puțin peste 1.300 de kilometri în linie dreaptă de casă, de la Borcea, două F16 românești sunt pregătite oricând de decolare, în Siauliai. De când au preluat misiunea de poliție aerianã întăritã, piloții români au avut multiple alerte de interceptare a unor aeronave militare rusești. Care sunt provocările acestei misiuni peste Marea Balticã, au explicat militarii români aflați în misiune în Lituania, într-un reportaj realizat în exclusivitate de Ilinca Nazarie și Florin Lungu.

23 Iunie 2023, 22:45 Știrile TVR |

Cdor. Cosmin Vlad, comandantul Detaşamentului Carpathian Vipers: "Au existat şi situaţii în care am fost alertaţi real de două ori într-o singură zi."

La doar câteva zile de când au preluat misiunea alături de portughezi, românii au avut o primă alertă. De atunci, au decolat în repetate rânduri pentru a intercepta aeronave ruseşti în zona ţărilor baltice. Au zburat alături de Eurofighterele britanicilor dislocaţi la Amari, în Estonia, pentru a escorta un avion rusesc de recunoaştere şi unul de vânătoare în afara teritoriului NATO.

Dar misiunile F-urilor 16 nu sunt doar de poliţie aeriană.

Piloţii români se antrenează frecvent alături de aliaţi.

"Este prima dislocare a aeronavei F16, prima misiune reală a F-ului 16, ritmul operaţional este de asemenea o provocare pentru misiunea de poliţie aeriană în țările baltice", spune comandantul Detaşamentului Carpathian Vipers.

Și cei de la sol, care pregătesc avioanele de zbor, sunt mereu în alertă.

Marian Avădanei, specialist mentenanţă sprijin la sol: "Este şi greu, dar este și uşor în același timp, şi frumos, în principiu, faptul că aici trebuie să fii foarte rapid şi să îţi îndeplineşti misiunile în decurs de câteva minute. (...) Când suntem departe de casă, de familie, de tot ce ne înconjoară acolo. Fiind mult mai aproape acolo avem tot ce ne trebuie, în schimb aici ne-am făcut un plan la începutul misiunii."

Dragoș Mădălin Radu, șef atelier instalaţii speciale, Detaşamentul Carpathian Vipers: "Răspundem repede când este vorba de un defect. Cea mai mare provocare pentru noi o reprezintă distanţa faţă de casă. (...) Problema este timpul. Ce ai putea să faci în o oră, jumătate de oră, deja are delay o săptămână, pentru că trebuie planificat transportul, nu este chiar atât de uşor."

Piloţii români au preluat misiunea din ţările baltice la începutul lunii aprilie şi vor zbura pentru a ţine în siguranţă spațiul aerian al zonei până la început de august.

Cdor. Mihăiță Marin, locţiitorul comandantului Detaşamentului Carpathian Vipers: "Misiunea de poliţie aeriană este o misiune pe timp de pace. Dacă este făcută aici sau este făcută la Marea Neagră, respectăm aceleaşi standarde. Misiunile sunt asemănătoare, într-adevăr intensitatea misiunilor şi numărul misiunilor pe care le-am avut de executat aici probabil și de fapt sigur a fost mai mare decât am fi avut-o acasă."

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: "Oricând două avioane F16 sunt pregătite de decolare. Și aici în Siauliai, la fel ca acasă, la Borcea. Pentru Telejurnal, Ilinca Nazarie și Florin Lungu."

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI