În România, ţară de graniţă a NATO, este o continuă mişcare de trupe pentru supravegherea spaţiului aerian şi pentru exerciţii de apărare. Vineri şi-a încheiat misiunea detaşamentul canadian de poliţie aeriană. A fost a șaptea rotaţie la patrula aeriană, marcată cu un ceremonial militar impresionant în Baza Mihail Kogălniceanu.
180 de piloți și personal tehnic de la o baza aeriană din Quebec au apărat spațiul aerian al României timp de 4 luni. Au venit cu 6 avioane F 18 Hornet.
Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN: "Aţi contribuit direct la protejarea cerului deasupra României şi a Mării Negre. Cu alte cuvinte, aţi protejat flancul estic al Alianţei NATO".
Piloți italieni le-au luat locul pentru patrula de poliție aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Gral. lt. Eric Kenny, comandant, Forţele Aeriene Regale Canadiene: "Canada e mândră să încheie a 7-a misiune de poliţie aeriană în România, operaţiune începută în 2014 la Câmpia Turzii, şi suntem mulțumiți că am fost cel mai de încredere partener al forțelor aeriene NATO pentru România".
La sol, tocmai s-a încheiat exercițiul "Black Scorpions". Peste 600 de militari din România, Polonia, Portugalia, Franța și Statele Unite au exersat la Cincu tactici de luptă, tehnici de infiltrare și proceduri specifice guerillei urbane.
Exercițiul a fost coordonat de Batalionul 20 Infanterie "DOLJ" al Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, dotat recent cu transportoare militare blindate Piranha 5.
La aplicație au fost folosite și tancurile franceze Leclerc, abia sosite în România.
Mr. Ilie Alexandru, comandantul Batalionul 20 Infanterie "DOLJ": "S-a executat o operație defensivă, în care practic am răspuns unui inamic care conducea operații ofensive".
Timp de o săptămână, militarii din cele 5 state aliate au asimilat tactici de luptă comune.
Cpt. Nicola, comandant de companie, Forţele Armate Franceze: "Exerciţiul ne-a oferit şansa să lucrăm împreună, să experimentăm proceduri cu arme combinate".
Lt. col. David Williams, comandant Regimentul de Infanterie First Strike, USA: "Cred că partea ce mai dificilă este comunicarea, şi nu mă refer doar la aspectele tehnice, trebuie să ne asigurăm că avem echipamente compatibile şi că avem un limbaj tactic comun".
Potrivit Ministerului Apărării, exercițiul de la Cincu a fost necesar pentru a crește coeziunea unităților din structura NATO, prin antrenamente în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă.