Piloți veterani din al doilea război mondial, la ceremoniile de Ziua Aviației. Marele absent: președintele Klaus Iohannis

20 iulie 2017, 18:28

30 de avioane și elicoptere au brazdat cerul Capitalei, la ceremoniile dedicate eroilor români ai aerului. An de an sunt din ce în ce mai puțini veterani care pot povesti fapte de luptă din timpul celui de-al doilea război mondial. Unul dintre ei este Ion Dobran, pilot care luptat atât pe frontul de est, cât și pe cel de vest.

Soldații  americani au devenit, după 23 august 1944, aliați ai României, după ce țara noastră a întors armele împotriva Germaniei. Acum, armata română se reînzestrează cu ajutorul aliaților nord americani. România are 9 aeronave F16 și va cumpăra încă 3 până la sfâșitul anului. Numai că achizițiile fac parte dintr-un program de înzestrare mult întârziat.

Generalul în rezerva Ion Dobran a pilotat un avion Messersmith în timpul celui mai mare război al secolului trecut. Deși are acum 98 de ani, spune că și-ar dori să zboare măcar o dată cu un F16.

Primul pilot militar care și-a dat viața pentru țară a fost Petre Crețu, doborât în primul război mondial, în septembrie 1916, în zona Sibiului, de antiaeriana austriaca. În aceeași perioadă, prima victorie aeriană românească s-a înregistrat deasupra Focșaniului. Atunci, un avion românesc a doborât un aparat german.

Președintele Klaus Iohannis a fost marele absent de la ceremoniile de Ziua Aviației. Nici Administrația prezidențială,  nici alte autorități centrale nu au primit invitații. Reprezentanții ministerului Apărării au dat vina pe erori birocratice, care au apărut în transmiterea invitațiilor. Iar ministrul Adrian Țuțuianu a cerut măsuri care să elimine disfuncționalitățile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite