Pierde Ucraina războiul? Depinde cum definim „a pierde”, susțin experții

Foto: NATO
Foto: NATO
16 iunie 2022, 13:19

Rusia este pe punctul de a cuceri orașul, iar între 100-200 de soldați ucraineni mor în fiecare zi. În regiunea de sud a Hersonului, Ucraina a făcut doar progrese lente într-o contraofensivă împotriva pozițiilor rusești. Trupele ruse au început să se deplaseze din nou spre orașul de nord-est Harkov.

Impulsionat de artileria rusă slăbită și de focul de rachete, precum și de o schimbare marcantă a tacticilor și comenzilor rusești, valul războiului se întoarce împotriva Ucrainei, iar Kievul spune că singura modalitate de a-i ține piept este să obțină repede mai mult armament occidental.

Pierde Ucraina războiul? Răspunsul nu este atât de simplu, scrie RFE/RL.

„Dacă prin «pierde» vreți să spuneți că Ucraina nu pare să-și recapete teritoriul și să alunge Rusia, atunci da, aceasta este o evaluare corectă, ei pierd”, a spus Scott Boston, fost colonel în Armata SUA și ofițer de artilerie, care studiază îndeaproape războiul din Ucraina.

Alți experți spun, de asemenea, că depinde de modul în care definim „a pierde”.

„Poate părea pesimist, dar în realitate, dacă te uiți la hartă, dacă te uiți la Donbas, nu găsești prea multe schimbări, în ciuda concentrării uriașe a forțelor ruse”, a spus Mikhailo Samus, directorul adjunct al Centrului pentru Armată, Conversie și Studii de Dezarmare din Kiev. „Forțele ucrainene au o apărare foarte eficientă”.

„Dimpotrivă, ceea ce putem spune este că Rusia a eșuat”, a declarat Samus. „Practic, în gândirea strategică, Rusia a pierdut deja războiul, pentru că a început cu așteptări mari pe 24 februarie. Au plănuit să ajungă la Kiev în câteva zile, a fost un proces catastrofal, au luat decizii foarte proaste cu privire la operațiunile lor.”

„Putem spune cu siguranță că Rusia, strategic, a eșuat”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite