CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Piedici în calea noii Comisii Europene. Ursula von der Leyen își va începe mandatul la 1 noiembrie, cu o lună întârziere. O analiză de Lucian Pîrvoiu

Joi ar fi trebuit să fie ultima zi de mandat a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, care de vineri ar trebui să lase locul noii echipe de comisari. Acest lucru nu se va întâmpla însă, din cauza problemelor pe care Ursula von der Leyen le are în a-și forma echipa. Care sunt dificultățile pe care le întâmpină și în cât timp le-ar putea rezolva, aflăm din analiza lui Lucian Pîrvoiu.

31 Octombrie 2019, 19:43 (actualizat 31 Octombrie 2019, 19:58) |

18 octombrie 2019. Președintele Comisiei Europene se îndreaptă spre ultima conferință de presă, de la finalul Consiliului de toamnă - al 148-lea consiliu la care participă, un record absolut printre politicienii europeni. Moment de bilanț al unei vieți dedicate construcției europene, în care Jean-Claude Juncker este năpădit de emoții.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: "Voi rămâne mândru până la sfârşitul vieţii mele de a fi servit Europa. Mulţumesc".

În tot acest timp, succesoarea lui Juncker, Ursula von der Leyen, încearcă în zadar să își completeze echipa.

După ce propunerile României și Ungariei pentru funcția de comisar au fost respinse de comisiile Parlamentului European, coșmarul se repetă cu candidata franceza, Sylvie Goulard, care este trimisă acasă de același Parlament. Imposibil, în aceste condiții, pentru Ursula von der Leyen să își înceapă mandatul de la 1 noiembrie.

Lucrurile se complică și mai mult. Aflată în ultimele sale zile la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă face o a treia nominalizare pentru funcția de comisar, în persoana lui Victor Negrescu. Procedura este considerată controversată la Bruxelles.

Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Nu se pune problema în termeni de 'da' sau 'nu', pentru că în procesul de desemnare din România există dubii serioase privind legitimitatea nominalizării făcute de guvernul interimar actual, deci e o chestiune care trebuie analizată în România acum".

Și ca și cum toate aceste piedici nu erau suficiente, a mai apărut una.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: "Eșecul Brexitului o obligă pe Ursula von der Leyen să ceară Londrei nominalizarea unui comisar. Ceea ce înseamnă că, după audierile din Parlament, care pot genera din nou surprize, cea mai optimistă dată la care Comisia Europeană își poate prelua mandatul, în urma unui vot în plenul Parlamentului la Strasbourg, este începutul lui decembrie".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI