În Europa, indicii bursieri au scăzut ieri la un minim istoric al ultimelor 3 luni. Sunt pierderi si pe pietele asiatice si, mai ales, pe Wall Street. Situația este cauzată de incertitudinea economico-financiară declanşată de agresiunea Rusiei in Ucraina: peste tot, inflatia e galopantă, la fel creșterea prețurilor la produse petroliere.
Piețele financiare nu se vor calma prea curând, avertizează experții.
Europenii, pe lângă problemele lor, se resimt și din cauza situației economico-financiare de peste Ocean. În Statele Unite, s-au înregistrat scăderi istorice pe Wall Street, iar prețurile, la orice, au explodat pur și simplu.
Inflația e mai mare ca niciodată în ultimii 40 de ani. Pe piețele petroliere, prețurile au scăzut ușor, în jur de un procent, însă consumatorii nu simt.
Arthur Brunner, șeful unei firme de consultanță financiară: Există un oligopol pe piața produselor petroliere, ceea ce înseamnă că sunt doar câțiva vânzători,care își împart piața între ei.
Deși taxele au scăzut, prețul la pompe este în creștere
Cresc prețurile la combustibili inclusiv în țările unde au fost luate măsuri pentru sprijinirea populației.
Ministrul german al Economiei s-a dezlănțuit la adresa marilor companii petroliere. Cu toate că de la 1 iunie au scăzut taxele pe produsele petroliere, la pompă prețurile cresc în continuare.
Robert Habeck, ministrul Economiei din Germania: Ceea ce trebuia să fie un ajutor pentru cetățeni și consumatori, întră în buzunarele marilor firme petroliere. Oamenii sunt revoltăți, pentru că nu e corect așa ceva.
Criptomonedele scad accentuat
E o criză de proporții și pe piață criptovalutelor. Bitcoin, criptomoneda amiral, și-a pierdut 10 la sută din valoare și, automat, au scăzut toate celelalte monede cripto. Așa-numită iarnă cripto - perioada în care acestea scad pronunțat și continuu - a făcut să dispară cel puțin 150 de miliarde de dolari de pe piața monedelor digitale în mai puțin de 72 de ore.